Primarii oraşului Chicago care sparg tiparele istorice

Chicago şi-a ales primul său primar evreu, în timp ce în 1983 a avut primul său primar de culoare. Rahm Emanuel a făcut istorie fiind ales primul primar evreu al oraşului Chicago, al treilea cel mai mare oraş al SUA.

Nu este însă primul care se poate lăuda cu o astfel de reuşită, notează miercuri ziarul El Pais. În urmă cu 18 ani, altcineva parcurgea traseul de succes al actualului primar. Harold Washington a plecat din Chicago pentru a-şi reprezenta districtul în Camera Reprezentanţilor şi a revenit în executivul municipal pentru a înfrunta istoricul monopol al familiei democrate Daley asupra oraşului.

A fost primul primar negru al oraşului şi un activist care a deschis calea pentru ca Barack Obama să poată deveni primul preşedinte afro-american din istoria ţării.

Citeste si:  Mihai Necolaiciuc a anunţat că nu face apel împotriva ordinului de extrădare, urmând să fie predat

Harold Washington s-a născut şi şi-a început cariera politică în cartierul în care Obama a făcut la rândul său primii paşi ca activist social: South Side din Chicago, locuit de o sărăcăcioasă comunitate majoritară de negri.
El a reprezentat acest district timp de 15 ani în Congresul statului Illinois şi alţi 13 în Camera Reprezentanţilor federală, la Washington. De aici, la fel ca Emanuel, el avea să se întoarcă la Chicago pentru a se prezenta la alegerile locale.

El i-a avut ca rivali la alegerile primare democrate pe Jane Byrne, fost primar, şi pe Richard M. Daley, fiul lui Richard Daley senior, care fusese primar al oraşului între 1955 şi 1976, anul morţii sale. Este acelaşi Richard M. Daley, pe care l-a învins acum Rahm Emanuel şi care, după ce a condus primăria aproape o jumătate de secol, a decis să se pensioneze. Washington s-a aflat în fruntea primăriei între 1983 şi 1987.

Citeste si:  Al-Qaida este în declin, dar rămâne o ameninţare serioasă

El a câştigat două alegeri şi a murit de un infarct în biroul său. Primii patru ani ai mandatului său au fost extrem de agitaţi, cu lupte politice cu consiliul local atât de acerbe încât mass-media locale s-au referit la Chicago ca la ‘Beirutul de pe lacul Michigan’. Harold Washington a fost desigur primul primar negru din istoria oraşului, dar nu şi un om politic conciliant. El a guvernat cu voturile celor 41% de afro-americani ai oraşului, concentraţi în cartierul South Side, o zonă cu un şomaj înalt şi o rată a criminalităţii ridicată.

Citeste si:  Calea greşită de a-i ajuta pe cei săraci

În alte districte ale Chicago-ului, mai exact în zonele majoritare albe înstărite, Washington era extrem de nepopular unde risca de puţine ori să se aventureze. Iar aceasta deşi se considera un admirator înfocat al fostului primar, Daley senior. Unul din primele lucruri pe care le-a făcut când a fost ales primar a fost să recupereze vechiul birou de lucru al lui Daley din subsolul primăriei şi să-l aducă în biroul său.

‘Sunt o poză sepia a primarului Daley”, a spus el odată. În ciuda opiniilor împărţite pe care le suscita în rândul electoratului, baza sa fidelă de alegători afro-americani i-a oferit o nouă victorie, în februarie 1987. El a murit nouă luni mai târziu după cei patru ani cei mai agitaţi din istoria locală a oraşului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close