Procurorii au avut de soluţionat peste 15.000 de cauze în 2010

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au avut de soluţionat, anul trecut, 15.046 de cauze, cu 11,28% mai mult decât în 2009, cele mai multe aflându-se la structura din Bucureşti a Direcţiei, potrivit bilanţului activităţii DIICOT pe anul 2010 prezentat de procurorul-şef Codruţ Olaru.

Dintre cele 668 dosare finalizate în 2010, 370 au avut ca obiect infracţionalitatea informatică, 124 au avut ca obiect traficul de persoane şi migranţi, au fost soluţionate 50 de dosare de contrabandă, 53 de dosare de spălare de bani, 48 de dosare privind traficul de droguri şi 25 de dosare privind grupuri infracţionale organizate.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a obţinut în 2010 cele mai bune rezultate de la înfiinţarea structurii, situaţie reflectată prin creşterea numărului de cauze soluţionate cu 15,36% (8.119) faţă de 2009.

Citeste si:  EDOMARK SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment

De asemenea, numărul de rechizitorii întocmite de procurori a crescut anul trecut cu 28,86% (908) faţă de 2009. „Au fost trimişi în judecată 3.178 inculpaţi, înregistrându-se o creştere de 37,93% faţă de anul 2009; dintre aceştia 1.586 inculpaţi în stare de arest preventiv, creşterea fiind de 34,29% faţă de anul anterior. Calitatea deosebită a activităţii de urmărire penală şi judiciare este reflectată de procentul inculpaţilor achitaţi definitiv (22) din numărul total de 3.178 inculpaţi trimişi în judecată, acesta fiind de 0,69%”, a declarat vineri Codruţ Olaru.

Citeste si:  Lupta împotriva corupţiei trebuie să fie permanentă

Potrivit sursei citate, rezultate foarte bune au fost obţinute în materia combaterii infracţiunilor de macro-criminalitate economico-financiară, preocuparea procurorilor DIICOT vizând combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu tutun şi alte produse accizabile, precum şi recuperarea pagubelor cauzate prin aceste infracţiuni. Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 65 milioane de euro.
Potrivit DIICOT, în contextul responsabilităţii Schengen, s-a constatat o dinamizare a activităţii de combatere a traficului de persoane şi migranţi, fiind înregistrate creşteri statistice de 58%, iar valoarea totală a drogurilor confiscate de procurori a fost de 4,2 milioane euro.

Citeste si:  Salariaţii de la Oltchim vor ca Ministerul Economiei să accepte demisiile celor 16 directori ai Combinatului

„În cursul anului 2010, procurorii DIICOT au participat la judecarea unui număr total de 11.091 cauze. Pentru destructurarea grupurilor infracţionale organizate transfrontaliere, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intensificat cooperarea judiciară internaţională cu autorităţile judiciare străine şi au desfăşurat activităţi în domeniul combaterii criminalităţii organizate şi terorismului în colaborare cu autorităţile din 42 de state”, a mai arătat Codruţ Olaru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata