Peste 15 milioane de euro pentru reconversia culturilor viticole din Tulcea

Proprietarii culturilor de viţă-de-vie din judeţul Tulcea care au început procedura de reconversie au încasat din 2006 până în prezent peste 15 milioane de euro, conform datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR).

‘În ultimii ani, au avut loc cinci campanii finanţate de Uniunea Europeană, pe o suprafaţă de 982,25 de hectare – aproximativ 739 hectare în podgoria Sarica Niculiţel şi circa 241 hectare în podgoria Istria Babadag. Suma dată până în prezent este de peste 15 milioane de euro’, a declarat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural al judeţului Tulcea, directoarea DADR, Luminiţa Răileanu.
Ea a spus că sunt circa 420 de hectare cu soiuri albe, Sauvignon sau Muscat Ottonel, iar 530 de hectare cu soiuri roşii, Merlot, Cabernet, estimând totodată că suprafeţe cultivate cu Aligote vor scădea continuu.

Citeste si:  Fostul preot de la Tanacu, Daniel Corogeanu, propus pentru eliberare condiţionată

‘Din analiza structurii pe soiuri se distinge diminuarea suprafeţelor cultivate cu soiuri Aligote, deşi îndeplineşte cele mai bune condiţii de cultură în podgoria Sarica Niculiţel, considerată emblema podgoriei. S-a observat că lipseşte materialul săditor ca urmare a dispariţiei pepinierelor româneşti şi a faptului că acest soi a dispărut din cultură în întreaga Europă.
Suprafeţele plantate cu soiul Aligote sunt nesemnificative şi considerăm că pe viitor ele se vor diminua şi mai mult, deşi sunt promisiuni de la pepinierele din Europa că se va realiza material săditor’, a afirmat Luminiţa Răileanu.

Citeste si:  Au început plăţile în dosarele pe programul "Casa Verde"

Potrivit sursei, campania de reconversie a culturilor de viţă-de-vie din judeţul Tulcea a demarat în 2006-2007 şi se va încheia în campania 2013-2014, aceasta fiind susţinută financiar de Uniunea Europeană în vederea creşterii competitivităţii producătorilor de vin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close