EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,41 RON
(+0.74%)
GBP
5,44 RON
(-0.44%)
CHF
4,57 RON
(+0.18%)
BGN
2,47 RON
(+0.17%)
BYN
1,84 RON
(+0.66%)
CAD
3,19 RON
(-0.41%)
RSD
0,04 RON
(-0.03%)
AUD
2,93 RON
(-0.83%)
JPY
0,04 RON
(+0.66%)
CZK
0,18 RON
(-0.47%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Aviz negativ în Senat pentru proiectul legislativ privind examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri

Comisia senatorială pentru drepturile omului a avizat marţi (1 martie 2011) negativ propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi senatori independenţi, care prevede examinarea psihologică şi psihiatrică a persoanelor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică.

Preşedintele comisiei, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a afirmat că această propunere legislativă încalcă normele constituţionale, creând o discriminare negativă pentru categoria demnitarilor. Potrivit lui Frunda, o astfel de prevedere nu ar putea fi aplicată retroactiv actualilor parlamentari, ”cu toate că în anumite cazuri nu ar fi o idee rea”.
La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că avizul negativ, dat cu unanimitate de voturi, se justifică prin faptul că propunerea legislativă încalcă prevederile legale.

”Tehnic nu se poate face ceea ce propun aceşti parlamentari. Se încalcă dreptul la viaţă privată şi la confidenţialitatea vieţii private, ceea ce nu este deloc în regulă. Poate iniţiatorii ar trebui să dea dovadă dânşii, să ne prezinte la rândul lor, pentru prima dată, aceste certificate psihologice şi psihiatrice sau poate cel mai bine ar fi ca aceşti iniţiatori, parlamentari aşa-zis independenţi, să facă o propunere legislativă care să interzică migraţia politică. Sau, şi mai bine, să-şi dea demisia din Parlament”, a afirmat Haşotti.

Propunerea legislativă privind examinarea psihologică şi psihiatrică a celor ce candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică, în administraţia locală sau care ocupă funcţii de înalt funcţionar public sau îndeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru în cadrul ministerelor urmează să fie analizată de Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, care este sesizată cu raport. Senatul este prima cameră sesizată cu proiectul legislativ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata