Exporturile IT s-au ridicat la aproximativ 600 milioane euro în 2010

Sumele atrase de România din exporturile IT s-au ridicat la aproximativ 500 – 600 milioane euro, în 2010, a declarat Liviu Dan Drăgan, membru în board-ul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) marţi (1 martie 2011) la o conferinţă de presă.

‘Sumele atrase de România din exporturile IT s-au ridicat la aproximativ 500 – 600 milioane euro. Astfel, outsourcing-ul reprezintă aproximativ 60% din totalul pieţei de IT’, a afirmat Liviu Dan Drăgan. Dacă industria de software de servicii a cunoscut o scădere puternică în ultimul an, cu 25%, în 2011 aceasta se poate stabiliza. ‘Industria de software şi servicii a scăzut dramatic, cu aproximativ 25% în 2010 comparativ cu anul 2009. Descreşterea se va opri în 2011, în trend cu economia.

Oprirea scăderii înseamnă practic ieşirea din criză. Serviciile s-au revigorat ceva mai bine. Nu cred că sectorul public reprezintă un motor pentru creşterea IT-ului’, a menţionat Liviu Dan Drăgan. Potrivit noului preşedinte al ANIS, Ştefan Cojanu, industria de software şi servicii se confruntă cu epuizarea ‘bazinului de resurse umane’.

‘Industria se confruntă cu epuizarea bazinului de resurse umane. Companiile nu mai au de unde să facă angajări. În mod normal, tinerii sunt luaţi de pe băncile şcolii şi intră într-un proces de formare. Formarea lor este o luptă cu o serie de organizaţii ca să schimbe ceva, sa nu avem această limitare’, a declarat preşedintele ANIS, Ştefan Cojanu. În acelaşi timp, Liviu Dan Drăgan consideră că resursele umane devin mai bune din punct de vedere calitativ.

‘Forţa de muncă nu este într-o scădere de calitate, este o filtrare pozitivă a resurselor României. Calitatea resurselor este pe un trend ascendent’, a spus acesta.
Obiectivele principale ale ANIS pentru perioada următoare vizează creşterea industriei de software şi servicii, sănătatea mediului de afaceri şi responsabilitatea socială, competitivitatea faţă de investiţiile străine.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.