EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Gaddafi şi relaţia lui strânsă cu Chavez

Bănuielile că Muammar Gaddafi ar putea fugi în Venezuela au la bază legătura strânsă dintre colonelul libian şi comandantul venezuelean Hugo Chavez, care a făcut şase vizite în Libia pentru a încheia numeroase contracte.

Relaţiile Chavez-Gaddafi a avut unele momente-cheie precum participarea ca invitat special a liderului libian la cel de-al II-lea Summit America de Sud-Africa (ASA), desfăşurat în Insula Margarita. Chavez l-a primit cu onoruri militare şi i-a oferit cele mai înalte distincţii venezuelane, ordinul Libertador şi o spadă de revoluţionar, notează joi ziarul ABC. ‘Ceea ce este Bolivar pentru noi, este Muammar Gaddafi pentru poporul libian’, declarase Chavez.

La rândul său, Gaddafi i-a oferit o şa de călărie artizanală, cu harnaşamentul tradiţional şi scut protector, totul făcut manual şi cu încrustaţii de argint. Cortul pe care Gaddafi l-a instalat în curtea hotelului Hilton din Margarita a dat prilej la multe discuţii, nu doar prin excentricitatea sa, ci şi pentru că după plecarea sa guvernul venezuelean a anunţat exproprierea hotelului sub pretextul că nu a răspuns cum se cuvine cererilor delegaţiei libiene.

Celebrul cort avea să rămână în Venezuela ca parte a donaţiei făcute de Gaddafi lui Chavez, iar acesta avea să-i găsească o utilitate în decembrie 2010, oferindu-l drept refugiu în gradina Palatului Miraflores unui grup de sinistraţi ai inundaţiilor. La ultima sa vizită în Libia, în octombrie 2010, preşedintele venezuelean a fost numit doctor Honoris Causa al Universităţii de Studii Superioare din Tripoli pentru a fi pus în practică modelul economic orientat satisfacerii nevoilor celor săraci.

În compensaţie, Chavez şi-a exprimat admiraţia faţă de Gaddafi şi de soluţiile acestuia în vederea unei ‘democraţii directe’, subliniind că Libia este ‘un aliat de nădejde’ al Venezuelei. Cele şase vizite realizate de Clavez în Libia pentru semnarea directă de acorduri au fost însă mai mult retorice, având în vedere că din cele 150 de convenţii naţionale, doar 8 au fost publicate în Monitorul Oficial venezuelean. În 2001 a fost publicat primul acord care includea cooperarea culturală, ştiinţifică şi de învăţământ.

În 2008 s-a stabilit suprimarea vizelor la paşapoartele diplomatice, iar în 2009 s-a oficializat un acord de învăţământ superior care includea, schimburi de profesori, studenţi şi de materiale de studiu. Între documentele aprobate de Marea Adunare venezueleană, în 2010, se număra şi crearea unui fond de promovare a investiţiilor între Libia şi Venezuela în valoare de un miliard de dolari. Precum şi un acord aeronautic care prevedea un zbor direct Caracas-Tripoli şi altul Tripoli-Margarita.

Un alt acord care a primit avizul parlamentar a fost cel în materie de cooperare energetică privind participarea comună la ‘exploatarea potenţialului petrolifer şi gazeifer’, infrastructuri, exporturi şi companii joint-venture. Adiţional, ambele ţări au convenit acorduri de dezvoltare în domeniul creşterii vitelor, producţiei de lapte, cultivării de orez şi turismului ecologic, precum şi acordarea a 50 de burse Fundayacucho pentru studenţi şi crearea unui grup binaţional de urmărire a complementării economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata