EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Italia nu este pregătită să primească imigranţi, conform WikiLeaks

Un dosar întocmit de ambasada SUA la Roma ar releva aspectele pentru care Italia nu este capabilă să rezolve problema afluxului de imigranţi, afirmă site-ul WikiLeaks. Cotidienele italiene citează joi aspecte din raportul trimis în 2009 Statelor Unite ale Americii.

WikiLeaks a interceptat un document de 30 de pagini prin care ambasada de la Roma comunică Statelor Unite ale Americii de ce Italia nu este pregătită să se confrunte cu problema valurilor de imigranţi, scrie cotidianul La Repubblica. Funcţionarii de la ambasada SUA ar fi scris un raport în 2009, când sudul Italiei se confrunta cu aceeaşi problemă a imigranţilor clandestini care debarcau pe costele Siciliei.

Americanii au observat că centrele pentru primirea străinilor nu erau adecvate, dar şi strategia politică impusă de alianţa Bossi – Berlusconi, care a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru clandestini. Autoarea dosarului secret este Elizabeth L. Dibble, funcţionarul diplomatic considerat de Berlusconi „de gradul trei” la începutul scandalului WikeLeaks.

Formarea unui fond special de solidaritate şi un sistem european de azil sunt două dintre propunerile pe care miniştrii de interne din Italia, Franţa, Spania, Malta şi Cipru le vor face joi Uniunii Europene, informează cotidianul La Stampa. Strategia a fost trasată în cadrul unei întâlniri desfăşurate miercuri, la Roma, şi vizează statele spre care se îndreaptă fluxurile migratoare din statele Africii de Nord.
Italia este prima ţară vizată şi a solicitat ajutor financiar din partea Uniunii Europene încă de la înregistratea primelor debarcări, în masă, pe coastele Siciliei. Propunerea unui sistem de azil comun european prevede acceptatea imigranţilor şi de către alte state, deosebite de cele în care ajung clandestinii.

Toate aceste aspecte vor fi discutate joi, la Bruxelles, în cadrul lucrărilor prezidate de către preşedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso. Alegerile anticipate nu sunt necesare, consideră prim-ministrul Silvio Berlusconi, citat de cotidianul Corriere della Sera. Premierul, invitat la o cină pentru a serba o zi de naştere la un restaurant din Piazza Navona (Roma) a repetat pentru invitaţi că alegerile anticipate nu ar schimba situaţia actuală a guvernului, prin urmare nu sunt necesare. Printre invitaţi se aflau şi preşedintele Ligii Nordului Umberto Bossi şi vicepreşedinta Senatului Rosy Mauro.

Procurorii de la Parchetul din Milano au cerut miercuri condamnarea la trei ani de închisoarea a lui Antonio Fazio, fost guvernator al Băncii Italia, scrie cotidianul Il Tempo. Fazio este judecat pentru tentativa de favorizare şi obstrucţionare „pe căi paralele, politice şi bazându-se pe cunoştinţe” a Băncii Populare Italiene (BPI) în favoarea băncii Antonveneta, în 2005.
Pe lângă guvernatorul Fazio, mai sunt anchetaţi în acelaşi proces fostul preşedinte al grupului Unipol Giovanni Consorte şi fostul administrator delegat al BPI Gianpiero Fiorani.

Pentru aceştia din urmă, procurorii Eugenio Fusco şi Gaetano Ruta au cerut o condamnare de 3 ani şi, respectiv, un an şi trei luni de recluziune. În cazul lui Fazio, procurorul Fusco a cerut confiscarea a 39,6 milioane de euro şi o amendă de 1,2 milioane de euro pentru Unipol, anchetată pentru violarea legii 231/2001 cu privire la responsabilitatea societăţilor comerciale în cazul infracţiunilor comise de proprii angajaţi.
Strategia prin care banca Antoveneta ar fi făcut concurenţă neloială „intră într-un mecanism de restabilire a sistemului bancar italian la ordinele lui Fazio, ignorând toate regulile Testului Unic al Finanţelor, Codului Civil şi celui Penal”, au explicat procurorii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata