Mărţişor şi triada vieneză

Litere, muzică şi artă sunt cele 3 mari direcţii pe care Institutul Cultural Român de la Viena le propune în luna martie publicului vienez. La Haus der Musik (Casa Muzicii, loc foarte apreciat de iubitorii muzicii clasice din Viena) are loc la 4 martie 2011 un concert dedicat aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Enescu.

Recitalul de pian va fi susţinut de tânăra pianistă de origine română Raluca Ştirbăţ, iar cu această ocazie este lansat şi un CD de interpret, produs de casa de discuri Gramola care cuprinde în principal compoziţii de George Enescu, Constantin Silvestri şi Paul Constantinescu, după cum informează un comunicat al ICR Viena.

Dan Macovei (aka Zanga) expune între 9-26 martie în galeria vieneză ProduzentInnen Galerie Schleifmühlgasse 12-14 o instalaţie originală din sute de ţevi de cupru sudate, asamblată la Viena special pentru eveniment, în paralel fiind deschisă la Jecza Gellery din Timişoara expoziţia artiştilor austrieci Marta Mikulec, Michael Koch şi Marcus Zobl, care au realizat în prealabil o acţiune de tagging cu stickere a întregului traseu Timişoara-Viena, aplicându-le în staţii de tren, benzinării, localităţi străbătute. Cadrul expoziţiilor este proiectul-pilot LINK.

Citeste si:  România şi FMI ar putea să extindă acordul actual sau să aleagă unul de tip precautionary

ICR Viena a conturat împreună cu biroul artistic vienez pogmahon.company (http://pogmahon.com/) un program anual de mobilitate intergalerii pentru curatori tineri şi artişti plastici emergenţi din Austria şi România. Artişti români, respectiv austrieci, vor expune fiecare pe terenul celuilalt, în paralel, pe durata unei luni, pornind de la o temă formulată cu 6 luni înainte.
Curatori români şi austrieci vor avea şansa să interacţioneze cu artişti din afara zonei culturale natale. Astfel, proiectul marchează şi pune în dialog geografii culturale distincte şi construieşte o platformă interculturală de reflecţie artistică, un liant vizual între cele două spaţii geografice, un fir al Ariadnei în limbaj plastic contemporan.

Citeste si:  Expoziţie de obiecte care au aparţinut Mariei Callas

Florin Lăzărescu va susţine la 3 martie o lectură publică în Raum D din MuseumsQuartier Viena, unul dintre cele mai mari arealuri culturale din lume, situat în imediata apropiere a centrului istoric al capitalei austriece. Lectura versiunii germane a fragmentelor din volumul Lampa cu căciulă este asigurată de actorul Daniel Keberle.
În aceeaşi seară va fi proiectat şi scurt-metrajul Lampa cu căciulă de Radu Jude, unul dintre cele mai premiate scurt-metraje româneşti ale ultimilor ani, realizat după un scenariu de Florin Lăzărescu.

Evenimentul de la începutul lunii martie este primul dintr-o suită de trei lecturi susţinute de scriitori români organizate de ICR Viena în parteneriat cu quartier21 şi Ministerul pentru Afaceri Internaţionale şi Europene al Austriei şi derivă dintr-un program writers-in-residence ce acordă anul acesta o atenţie specială literaturii române. Lecturile vor avea loc în cursul stagiilor vieneze de câte 5 săptămâni pe care autorii le vor petrece la Viena la invitaţia quartier 21. Lui Florin Lăzărescu îi vor urma pe parcursul acestui an Filip Florian şi Dan Lungu.

Citeste si:  Google marchează 135 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

Florin Lăzărescu revine în 2011 la Viena după ce, cu 4 ani în urmă (2007), i-a fost decernat aici Marele premiu de literatură central- şi est-europeană, Bank Austria Literaris, pentru romanul Trimisul nostru special, publicat în versiune germană la editura Wieser. Textul prezentat la Viena, Ursoaica Lili şi balena Goliat, a fost publicat în 2009 de către editura Polirom în volumul de proză scurtă Lampa cu căciulă, o selecţie din povestirile scrise de autor în ultimii zece ani, reunite sub titlul celei mai cunoscute dintre acestea.

La 1 martie, ICR Viena organizează o zi a porţilor deschise la care vienezii sunt invitaţi să vină să-şi ia un mărţişor realizat de artista ceramistă Monika Pădureţ şi să afle câte ceva despre acest obicei tradiţional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata