Polonia este noua poveste de succes economic a Europei

Polonia, în trecut o ţară agrară înapoiată, devine rapid un centru de putere economică în Europa Centrală. Polonezii sunt puternic pro-europeni şi chiar şi relaţia lor cu germanii nu mai este la fel de încordată ca în urmă cu câţiva ani, scrie publicaţia germană Der Spiegel, remarcând că această transformare este cea mai evidentă în oraşul Wroclav, din sudul ţării.

Ţara a beneficiat de aderarea la Uniunea Europeană (UE) şi de globalizare mai mult decât aproape orice altă ţară. Cu 20 de ani în urmă, această ţară profund catolică era în mare măsură agrară şi provincială, o piatră de moară legată de gâtul Europei.
De atunci însă Polonia a cunoscut un boom economic aproape non-stop. Chiar şi atunci când restul Europei trecea printr-o recesiune în 2009, economia Poloniei a crescut cu 1,7%. De asemenea, ca urmare a aderării la UE în 2004, rata şomajului a scăzut de la peste 20% la aproximativ 8% azi.

Citeste si:  UE nu şi-a îndeplinit obligaţiile în contextul crizei din Grecia

Boom-ul economic a fost cel mai evident la oraşe. În Varşovia şi Poznan, spre exemplu, ocuparea forţei de muncă este completă. Potrivit sondajelor, polonezii sunt printre cei mai optimişti cetăţeni europeni. Nu au dus-o niciodată la fel de bine cum o duc azi. Varşovia este totodată stabilă din punct de vedere politic.
Premierul Donald Tusk conduce un guvern cu o majoritate stabilă, iar extremiştii naţionalişti de stânga şi de dreapta nu mai sunt reprezentaţi în parlamentul polonez, Seim.

Polonia are în prezent relaţii excelente cu Berlinul şi şi-a atenuat retorica faţă de Moscova. De asemenea, Polonia nu mai este considerată o ţară obstrucţionistă şi imprevizibilă la Bruxelles. La aproape un sfert de secol de la prăbuşirea blocului sovietic, ţara de 38 de milioane de locuitori a devenit o putere regională respectată.
Investiţiile străine sunt mai puţin responsabile pentru miracolul economic polonez decât ingeniozitatea întreprinzătorilor locali. Companiile lor mici şi mijlocii produc în primul rând pentru piaţa poloneză, astfel că doar 40% din economie este dependentă de exporturi.

Citeste si:  Cruise travel to resume through Constanta Harbour

Cererea mare pe piaţa internă şi ataşamentul polonezilor faţă de consum au împiedicat ţara să alunece în recesiune în timpul crizei din 2009. În Wroclaw, polonezii lucrează în principal în companii poloneze. Doar 40.000 din cele 150.000 de locuri de muncă nou create în regiune în ultimii opt ani au fost rezultatul investiţiilor străine. Şi totuşi, nu este vorba despre locuri de muncă cu salarii mici.
Polonia nu mai este un loc unde companiile străine îşi externalizează activitatea. Polonia a devenit mai deschisă şi mai relaxată, ceea ce a contribuit la diminuarea tensiunilor cu vecinii săi, în special din Occident.

Citeste si:  Most important projects of Bucharest City Hall

Au trecut trei ani de când fraţii naţionalişti-conservatori Kaczynski erau responsabili pentru ceea ce se întâmpla în Polonia, însă în prezent era de gheaţă a relaţiilor germano-poloneze s-a topit, scrie Der Spiegel. Berlinul şi Varşovia şi-au găsit şi mai multe în comun în timpul crizei euro. Atunci când cancelarul Angela Merkel a ezitat să fie de acord cu acordarea de garanţii financiare Greciei, ea a primit un surprinzător sprijin de la polonezi.

Varşovia şi Berlinul sunt angajate faţă de austeritatea economică. Constituţia poloneză prevede o limită a datoriilor, iar sectorul bancar este supus unor controale stricte, care i-a împiedicat într-o mare măsură pe polonezi, spre deosebire de unguri şi de locuitorii unora dintre statele baltice, să se împrumute în valută. La Budapesta şi Riga, aceste credite au adus sute de mii de companii mici în faliment în timpul crizei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata