Un pergament vechi a fost găsit în statuia spartă a fondatorului oraşului Christchurch

Echipele de salvare de la ruinele catedralei din Christchurch au găsit marţi (1 martie 2011) la baza statuii fondatorului oraşului, prăbuşită în timpul seismului, o sticlă în care se afla un pergament vechi de peste un secol şi un tub de oţel, relatează AFP.

Sticla şi tubul au fost descoperite în soclul spart al statuii care-l înfăţişează pe John Robert Godley, un irlandez care a fondat, la mijlocul secolului al XIX-lea, Christchurch, ajuns astăzi al doilea oraş din Noua Zeelandă. ‘Este emoţionant că aceste obiecte au fost găsite la exact o săptămână’ de la cutremurul care a zguduit oraşul, a declarat AFP Anthony Wright, directorul muzeului din Christchurch, solicitat de echipele de salvare să examineze sticla şi tubul metalic.

Citeste si:  Ford încearcă să-şi reducă numărul de angajaţi din SUA

Seismul s-a soldat cu 240 de morţi şi dispăruţi şi a distrus o mare parte a oraşului. Statuia lui John Robert Godley a fost realizată în 1867 şi i s-a schimbat amplasamentul în 1933. Cu ochiul liber se pot citi două cuvinte de pe pergamentul de peste o sută de ani: ‘de’ şi ‘ridicat’. Hârtia va fi desfăşurată însă de către experţi şi examinată într-o cameră cu umiditate controlată. Şi tubul metalic va fi deschis tot în mediu protejat.

Citește și
1 Comentariu
  1. alexandru cristian spune

    fumos articol ,dar nu puteti cand publicati sa sati macar o fotografie cu document sau inscrisuri ceva?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close