Cât costă instalarea de panouri solare pe bloc?

– Pentru a avea apa calda gratuit cu ajutorul unui sistem de panouri solare, un bloc de 24 de familii ar trebui sa cheltuiasca 10.000 de euro, adica putin peste 400 de euro de apartament.

Daca, dupa modelul anilor trecuti, programul Casa Verde ar fi inclus anul acesta si blocurile, suma s-ar fi redus la 150 de euro de familie (700 de lei), potrivit unor calcule efectuate de specialisti contactati de ”Green Report”.

Din pacate, AFM nu a inclus nici anul acesta blocurile in programul Casa Verde, din cauza dificultatilor organizatorice care ar putea aparea, dar si a cererii mici inregistrate in sesiunile de finantare in care s-au alocat bani pentru asemenea proiecte.

Citeste si:  Investiţie de 1,4 milioane lei pentru producerea de panouri solare, aprobată de APDRP

Principalele motive care impiedica asociatiile sa obtina bani prin Casa Verde sunt lipsa de organizare si opiniile diferite ale locatarilor.
Degeaba vor 50 de oameni sa puna panouri pe bloc. Daca doi spun <nu>, nu se mai intampla nimic”, a declarat Gheorghe Popescu. Astfel, in sesiunea de finantare care urmeaza sa fie deschisa luna aceasta, Ministerul Mediului a luat decizia ca prin Casa Verde sa nu se mai aloce bani imobilelor in care proprietarii detin parti comune.

Potrivit unor estimari facute de specialisti in domeniu, instalarea unor panouri solare pentru apa calda pe un bloc de 24 de familii ar costa in jur de 10.000 de euro.

Citeste si:  Super-ferma în care o vacă a dat 103 litri lapte într-o singură zi

“Panourile se pot pune pe orice fel de bloc, indiferent de numarul de locuitori. Exista doua tipuri de sisteme: cu boilere instalate sus, pe bloc, si altul cu boilere instalate jos. Pentru cel cu boilerele instalate sus trebuie sa existe un aviz de la arhitect, care sa arate ca structura blocului poate sustine instalatia”, a explicat pentru “Green Report” Adrian Berneaga, directorul firmei Solar Duo Best.

Citește și
1 Comentariu
  1. mihai spune

    cum ati ajuns voi la concluzia ca numai 10.000 de euro sunt necesati pt o asemenea instalatie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata