Administrarea turismului din Piatra Neamţ, afacere personală a primarului Ştefan

Proiectul privind amenajarea unui restaurant în Parcul Tineretului din Piatra Neamţ, subiect intens mediatizat, l-a determinat pe primarul Gheorghe Ştefan să scoată flăcări pe nări. Deşi susţine că nu are nici o implicare directă în iniţierea acestei investiţii, fiind vorba despre iniţiativa unei firme private (SC „AUTHENTIC PUB” SRL Bucureşti), în şedinţa Consiliului Local Piatra Neamţ din 10 decembrie, afirmaţiile lui Gheorghe Ştefan duceau mai degrabă la ideea că este avocatul operatorului economic, decât cetăţeanul din Piatra Neamţ dornic să mai aibă un petec de verdeaţă în Parc.

Însă, interesul disimulat al lui Gheorghe Ştefan este de a pune mâna pe tot ce înseamnă investiţii în turism din Piatra Neamţ, încă din 2009, primarul pregătindu-şi terenul pentru ca halca din care va roade în următorii ani să fie îndestulătoare. Astfel, sub aparenta legalitate şi bazându-se pe „proptelele” din Consiliul Local, a făcut demersurile necesare ca investiţiile de peste 35 de milioane de lei din turism (majoritatea realizate cu credite bancare care vor fi achitate de pietreni în următorii 20 de ani) să intre în patrimoniul SC „PERLA INVEST” SRL.

Astfel, s-a ajuns ca în prezent societatea Consiliului Local să deţină tot ce înseamnă infrastructură turistică din municipiu: telegondolă, teleschi, pârtie de schi ştrand, parc zoologic, bază hipică, etc. După ce toată zestrea turistică a oraşului a ajuns în lada „PERLA INVEST” SRL, Gheorghe Ştefan a decis că poate s-o scoată la măritiş. Pentru ca munca cetăţenilor din următorii zeci de ani să ajungă în buzunarul său, mascat, Gheorghe Ştefan a decis că nu poate veni un investitor străin de oraş să-i sufle afacerea de sub nas.

Citeste si:  Omul de afaceri Ioan Baltă, ridicat de poliţişti în dosarul evaziunii fiscale de peste un milion de euro

Astfel, la data de 17 mai 2010, ia fiinţă SC „AUTHENTIC TRAVEL & MANAGEMENT” SA Bucureşti, firmă căreia primarul vrea să-i ofere gestionarea întregii baze turistice din oraş. Deşi, anterior, în mai multe apariţii publice, primarul a susţinut că investiţiile din turism vor fi date în administrare unui operator cu experienţă în domeniu, toate aceste texte de adormit cetăţeanul au fost uitate atunci când a fost vorba de a pune el mâna pe banii comunităţii. Înfiinţată special pentru a prelua activitatea SC „PERLA INVEST” SRL Piatra Neamţ (firma a fost creată în timpul procedurilor de licitaţie organizate de Primăria Piatra Neamţ pentru delegarea gestiunii  societăţii Consiliului Local), SC „AUTHENTIC TRAVEL & MANAGEMENT” SA nu are nici o experienţă în domeniul turismului. În spatele acesteia stă Gheorghe Ştefan prin firme de apartament din România precum SC „GED OIL COMPANY” SRL Bucureşti sau off-shore-uri din Cipru (Authentic Trust Ess LTD şi D.D. Land Oil Corporate LTD).

Unul din oamenii de legătură în toată această afacere s-a dovedit a fi specialistul în croitorie, Gabriel Muraru, fost patron la „Dinasty”. Deşi susţin că nu au nici o implicare în tot acest lucru, la un moment dat, Gabriel Muraru (care a îndeplinit şi funcţia de consilier personal al lui Gheorghe Ştefan, până să ajungă – ATENŢIE ! – director general al Societăţii Naţionale a Sării SALROM) a apărut cu declaraţii în presă ca fiind reprezentantul firmei „AUTHENTIC TRAVEL & MANAGEMENT” SA Bucureşti. Un alt sprijin al lui Ştefan în acţiunea de preluare a investiţiilor din turism din Piatra Neamţ este Decebal Drăghiş, om de afaceri, director în cadrul societăţii din Bucureşti, persoană cu o bogată activitate infracţională, condamnat pentru fals şi înşelăciune. Faptul că acesta chiar a făcut închisoare la începutul anilor 2000 nu-l deranjează pe Ştefan, potrivit afirmaţiilor acestuia investiţiile de milioane de lei din credite bancare fiind pe mâini sigure. Mai mult, pentru a-i arăta încrederea, Gheorghe Ştefan i-a pus la dispoziţie lui Drăghiş Touareg-ul personal (NT 81 SWS), precum şi casa de vacanţă de pe malul lacului.

Citeste si:  Comercianţii şi distribuitorii care nu reciclează şi valorifică ambalajele introduse pe piaţă pot fi amendaţi cu până la 25.000 de lei

Încheiind cu acest aspect, credem că toate aceste detalii nu-l incriminează în nici un fel pe Ştefan că este gata să pună mâna pe investiţiile din turism.

Dacă acest subiect a trecut uşor peste comentariile din presa locală/Consiliul Local, Gheorghe Ştefan şi-a spus că este loc şi de mai mult şi a supralicitat: construirea unui local în Parcul Tineretului, la poalele Turnului lui Ştefan şi a Bisericii din apropiere. Iniţial, autorităţile locale au anunţat asocierea în vederea construirii restaurantului cu SC „ESTENSIO CORPORATION” SRL Piatra Neamţ, firmă deţinută de Bogdan Muraru, fratele lui Gabriel Muraru, „regele sării”. Pentru a-şi pierde urma, Gabriel Muraru a înfiinţat chiar înainte de a supune dezbaterii Consiliului Local hotărârea prin care se decidea transferul terenului din Parc – SC „AUTHENTIC PUB” SRL Bucureşti. Unul dintre purtătorii de vorbe ai acestei noi firme este Oana Tatu, fost angajat al SC „Dinasty” SRL Piatra Neamţ, iar printre asociaţi apare Alexandra Elena Goicea, tânără care a preluat acţiunile lui Gabriel Muraru de la SC „FAVO INVESTIMENT & CONSULTING” SRL Bucureşti.

Citeste si:  Competiţie pe ferme fotovoltaice: preţul privat de la Târgu Neamţ este de 6 ori mai mic decât preţul pe bani publici al lui Pinalti

Faptul că nişte ziarişti şi consilieri locali au „mirosit” că ceva este putred acolo şi au îndrăznit că facă opinie separată parcă l-au scos din minţi pe Ştefan. În şedinţa Consiliului Local a vorbit minute în şir despre beneficiile care vor fi aduse oraşului prin construirea acelui restaurant (toaletă publică şi centru de informare turistică), a anunţat că va mai candida pentru un nou mandat la primărie şi şi-a pus păpuşile (Bogdan Puşcaşu – city-manager şi Gabriel Muraru) să susţină la televiziunea proprie şi oriunde îi primea cineva că Ştefan nu are nici o legătură cu această afacere. Curios este faptul că, de unde atâta patimă, dacă nu s-a gândit că tot eşafodajul construit cu atâta tact în ultimii doi ani poate fi distrus din cauza unor persoane prea curioase.

Sursa: www.neamtinvest.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata