EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Codul muncii: Jocul dublu al USL

COMPARAŢIE. Varianta opoziţiei seamănă izbitor cu varianta Guvernului

Pentru că Executivul îşi asumă noul Cod al Muncii, opoziţia a conceput un plan cu trei căi de atac. Prima, moţiunea de cenzură, a doua cale de atac – sesizarea Curţii Constituţionale. Ultima şi cel mai greu de realizat, adoptarea unui alt proiect de lege.

Dacă CCR dă câştig de cauză opoziţiei, liderii USL vor clama victoria lor asupra Cabinetului Boc şi-şi vor promova şi mai abitir propriul proiect de Cod al Muncii. Doar că, surpriză, proiectul USL este în proporţie de 80% identic cu cel deja depus de Guvern, scrie România Liberă.

În ciuda declaraţiilor acide şi a valurilor de critici aduse Codului Muncii conceput de Executiv, parlamentarii opoziţiei au luat cu „copy-paste” aproape 80% din articole. Adică, şi multe dintre cele aspru criticate în duet cu sindicaliştii.

De pildă, în proiectul USL sunt nemodificate prevederile referitoare la perioada de probă (cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi, respectiv, 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere).

Nemodificată este şi reglementarea prin lege specială a negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă.

Preluate cuvânt cu cuvânt, virgulă cu virgulă sunt şi articolele referitoare la durata timpului de muncă, la programul şi sporul (de 25%) pentru munca prestată în timpul nopţii, la durata concediului anual de odihnă, la fracţionarea concediului de odihnă, la modul de stabilire a nivelurilor salariale minime.

Citește și
1 Comentariu
  1. ciupi spune

    Plec pe Marte, cat mai departe…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata