EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,24 RON
(+0.03%)
GBP
5,33 RON
(+0.16%)
CHF
4,49 RON
(+0.25%)
BGN
2,47 RON
(+0.26%)
BYN
1,77 RON
(-0.59%)
CAD
3,13 RON
(-0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,97 RON
(+0.38%)
JPY
0,04 RON
(+0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.11%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Vladimir Putin pune la îndoială principiul „take or pay” al Gazprom

Gazprom şi-ar putea modifica formula de lucru pe piaţa internă a Rusiei. Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat îndoiala în legătură cu oportunitatea respectării principiului ‘take or pay’ (ia sau plăteşte), care îi permitea Gazprom să-şi amendeze clienţii pentru preluarea în minus sau în plus a cantităţilor de gaz prevăzute în contract.

Experţii sunt convinşi că monopolul Gazprom va compensa suspendarea amenzilor pentru nerespectarea acestui principiu cu majorări de preţuri, notează cotidianul rus Gazeta. ‘Ei (cei de la Gazprom) au formula ‘Take or pay’, pe care o aplică pe pieţele externe, lucru care ar putea fi întemeiat. Însă, nu consider oportună aplicarea ei pe plan intern’, a spus Putin. Premierul rus a promis că ‘va lucra’ cu Gazprom, pentru a obţine liberalizarea sistemului de sancţiuni, pe care compania îl aplică în relaţiile cu consumatorii pe plan intern.

De altfel, Gazprom a modificat deja într-o anumită măsură sistemul de amenzi: acestea nu mai există pentru cantităţile de până la 10% luate în plus şi pentru cele de până la 20% luate în minus. Putin este de părere că acest coridor al amenzilor trebuie lărgit sau ‘desfiinţat cu totuľ. Deocamdată, compania Gazprom a refuzat să comenteze declaraţiile lui Putin.
Analiştii ruşi sunt, însă, convinşi că promisiunea premierului de a ‘lucra’ cu Gazprom în vederea desfiinţării totale a sistemului de amenzi va fi pusă în aplicare. Mecanismul ‘take or pay’ împovărează întreprinderile ruseşti cu ciclu incomplet: cele energetice, chimice sau din domeniul oţelului.

Problema sancţiunilor aplicate de Gazprom se acutizase în 2009, pe fondul crizei, atunci când multe companii au fost nevoite să reducă volumul de producţie şi, încălcând prevederile din contract, refuzau să plătească pentru gazul nepreluat. Gazprom aplicase amenzi în mod diferenţiat, convenind cu marii consumatori asupra unor condiţii individuale.
‘Companiile energetice nu-şi amendează consumatorii pentru nepreluarea canităţilor, însă Gazprom, profitând de poziţia sa de monopol, şi-a uşurat viaţa, legalizând sancţiunile la nivel de drept corporatist’, subliniază directorul Fondului pentru dezvoltare energetică al Rusiei, Serghei Pikin.

Însă, în cazul în care consumatorii vor începe să-şi modifice contractele pentru livrările de gaz, atunci Gazprom s-ar putea confrunta cu dificultăţi în planificarea bugetului, cu planurile investiţionale în domeniul exploatării de zăcăminte şi al transportului, atenţionează analiştii. ‘Gazprom îşi argumentează poziţia în felul următor: gazul nu este un televizor sa să-l ţii în depozit. Ce să facă ei cu gazul neconsumat?’, subliniază expertul rus MIhail Bakulev.

În opinia acestuia, dorinţa Gazprom de a-i sancţiona într-un fel de consumatori pentru nerespectarea contractului poate fi considerată una întemeiată. De altfel, potrivit experţilor în domeniu, sancţiunile privind preluarea în minus sau în plus a cantităţilor de gaz contractate vizează doar 10% din livrările Gazprom.
Anularea sancţiunilor faţă de consumatori constituie un pas spre egalitarea profitului pe piaţa internă şi cea externă, sunt de părere experţii. Autorităţile Rusiei obligă Gazprom să obţină această egalitate până în 2015.

În prezent, preţul la gaz este în Rusia de circa trei ori mai mic decât pe plan european. În Europa, Gazprom se ghidează de asemenea după principiul ‘take or pay’, însă îi este din ce în ce mai greu să-i oblige pe consumatorii occidentali să-l respecte. Între timp, consumatorii europeni încearcă să diversifice livrările de gaz.
‘În pofida faptului că în contractele cu consumatorii europeni sunt prevăzute amenzi, Gazprom este din ce în ce mai des nevoit să ierte încălcarea lor, să caute soluţii de compromis’, explică Mihail Bakulev.

Anul trecut, Gazprom a declarat că este de acord să vândă 7% din cantitatea de gaz livrată în Europa nu la preţurile din contract, legate de cotaţiile la petrol, ci la cele spot. În acelaşi timp, concernul german E.On i-a propus companiei Gazprom să treacă pe preţuri spot toate cantităţile de gaz livrate în Europa pe bază de contract. În opinia lui Korcemkin, Gazprom va trebui să ‘joace după regulile europene’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata