Polonia ameninţă Gazprom cu un proces dacă nu-i va reduce preţul la gaze

Corporaţia de stat de gaze din Polonia (PGNiG) a cerut Rusiei reducerea cu 10% a preţului la gazele livrate de Gazprom Poloniei, ameninţând în caz contrar cu un proces în instanţă, relatează vineri (4 martie 2011) revista economică The Warsaw Business Journal.

În noiembrie 2010, Rusia şi Polonia au semnat un nou contract de livrare a gazelor până în 2022. Contractul prevede creşterea anuală a volumului de gaze livrate de Gazprom Poloniei cu aproximativ 2 miliarde de metri cubi, dar gigantul rus nu a mai operat în cazul acestor suplimentări discountul asupra căruia a insistat partea poloneză, ci a păstrat vechiul preţ.
Potrivit The Warsaw Business Journal, PGNiG dispune de ‘dovezi redutabile’ privind legitimitatea pretenţiei sale. ‘Fiind al patrulea partener al Rusiei din Europa după volumul de gaze naturale achiziţionate, Polonia continuă să coopereze cu Gazprom în condiţiile cele mai nefavorabile’, scrie revista poloneză în comentariul său.

Citeste si:  Mărmureanu: În Marea Neagră se poate produce ceva mai grav decât un tsunami

În afară de Polonia, după cum informează vineri portalul Gazeta.ru, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de termenii parteneriatului cu Gazprom şi Lituania, care a făcut deja o sesizare pe acest subiect la Comisia Europeană.
Lituania a cerut companiei ruse de gaze să aplice o politică ‘transparentă şi nediscriminatorie’ în ceea ce priveşte livrările de gaze, indicând că în 2011 Gazprom a făcut reduceri la preţul gazelor livrate Letoniei şi Estoniei, dar nu şi în cazul ei.

Ţările baltice plătesc pentru gazele ruseşti circa 340 de dolari pe mia metri cubi, notează Gazeta.ru, în condiţiile în care Lituania cumpără un volum mai mare de gaze decât Letonia şi Estonia la un loc (2,9 miliarde de metri cubi de gaze în 2009 şi respectiv 1,1 miliarde metri cubi de gaze în 2010). Cu toate acestea, volumul de gaze ruseşti contractat de aceasta este mic în raport, bunăoară, cu Germania, care cumpără circa 20 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti pe an, potrivit Gazeta.ru.

Citeste si:  Republica Moldova poate conta pe sprijinul SUA pentru găsirea unei soluţii la conflictul transnistrean
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata