Cine sunt patronatele şi pe cine reprezintă

Câteva zeci de federaţii patronale pretind că reprezintă companiile româneşti în relaţia cu sindicatele şi cu statul, însă cei mai mulţi patroni nu ştiu exact cine şi cum negociază în numele lor, scrie România Liberă

Cu toate acestea, Guvernul îşi bazează deciziile pe consensul obţinut în negocierile formale din Consiliul Economic şi Social. În realitate, patronatele din România reprezintă o încrengătură la fel de pestriţă şi conflictuală ca sindicatele.

Doar o parte din marile companii din România sunt reprezentate în cadrul confederaţiei patronale care îşi dau avizul pentru proiecte legislative ale Guvernului. Puţine multinaţionale sunt membre în confederaţii sau federaţii patronale. În prezent, în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES), instituţie publică care realizează dialogul social dintre patronate, sindicate şi Guvern, doar 11 confederaţii patronale au drept de vot, deşi potrivit legii, patronatele au 15 locuri rezervate.

Citeste si:  Cum au dispărut 27.000 de şomeri din statistici? Patronii spun că nu au făcut angajări!

La întrebarea de ce majoritatea marilor multinaţionale prezente în România nu are reprezentativitate în CES prin confederaţii patronle, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România ne-a declarat că este vorba de „opţiunea fiecărui patronat în parte”. „Mari organizaţii precum AmCham sau CIS (Consiliul Investitorilor Străini) au în cadrul lor mari companii care nu doresc să se implice în conducerea unor patronate. Multe din multinaţionale respectă anumite politici de grup„, a precizat Agathon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata