Depresia afectează mai mult femeile decât bărbaţii

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) şi Liga Română pentru Sănătate Mintală (LRSM) au iniţiat un program care aduce în prim plan depresia, printr-o nouă abordare.

Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze care afectează sănătatea. Dr. Bogdana Tudorache de la LRSM a evidenţiat marţi (8 martie 2011) într-o conferinţă de presă, că sunt mai multe tipuri de depresie şi trebuie făcută diferenţa între o stare de tristeţe şi depresia ca afecţiune.
„OMS apreciază că, la nivel mondial, boala afectează 122 de milioane de oameni, adică aproximativ 18% din populaţia globului, a spus medicul. Tot potrivit OMS se estimează că, în 2020, depresia va constitui a doua cauză de dizabilitate după bolile cardio vasculare”, a subliniat dr. Bogdana Tudorache.

Citeste si:  Iuliu Winkler: Rectificarea bugetară va afecta proiectele de investiţii pentru următorii doi ani

Potrivit specialistului, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, una din patru femei va primi tratament de-a lungul vieţii. „Numai unu din zece bărbaţi se adresează pentru tratament contra depresiei şi acel unu este adus de cineva, nu vine din proprie iniţiativă. Studiile efectuate în România pentru prima dată arată că pacienţii care vin la medicul de familie sunt subdiagnosticaţi cu această boală.

Boala este din ce în ce mai frecventă, nu este recunoscută în cabinetul medicului de familie, care are nevoie de un program de educaţie. În plus, oamenii se tem să vină la medic din cauza stigmatului. Deşi este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studiile epidemiologice, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat. Recunoaşterea şi tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativă a publicului”, a detaliat dr. Bogdana Tudorache.

Citeste si:  Premierul Ponta: În noiembrie vom avea cel mai frumos Teatru Naţional din Europa

La rândul său, prof. dr. Mirela Manea de la Spitalul de psihiatrie „Alexandru Obregia” spune că „depresia se poate vindeca”.
„Este însă nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei – în special diferenţierea depresiei unipolare de cea bipolară şi iniţierea unui tratament specific. Tratamentul se adresează cauzei – dezechilibru biochimic la nivelul sistemului nervos central – şi nu efectului. De aceea persoana afectată nu are de ce să se teamă. Insomnia este un simptom în depresie la care se adaugă plânsul nemotivat”, a subliniat prof. dr. Mirela Manea.

Citeste si:  Numai 14% dintre corporatiile europene au prognozat bugete corecte

Potrivit specialiştilor, depresia poate să apară la orice vârstă, însă vârsta mediană este de 32 de ani. Printre aspectele particulare ale diagnosticului şi tratamentului pacienţilor cu depresie în România se numără dificultatea pacienţilor de a discuta problemele lor emoţionale şi tendinţa de a solicita ajutor doar pentru probleme de natură fizică, ignorarea bolii pentru o perioadă lungă, lipsa de reacţie a prietenilor, familiei şi adesea a tuturor celor din jur.

Sub sloganul „Nu eşti singură!, Nu eşti singura!”, programul are în vedere diagnosticarea la timp, adresarea unor specialişti şi schimbarea mentalităţii. De asemenea, îşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care această suferinţă o are în ceea ce priveşte calitatea vieţii, dar să şi semnaleze că ea poate fi tratată.

Citește și
1 Comentariu
 1. bobi spune

  Cred ca este normal sa fie afectate mai mult femeile.
  Si stresul este mai mare.
  Servici ,casa,copiii…
  Pe cand barbatii ..servici-bericica-televizor.
  Normal ca exceptii sunt in ambele parti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata