Euribor s-a dublat în şase luni. Vine scumpirea creditelor

– Euribor la trei luni, indicatorul de care se leagă costul creditelor pentru clienţi, a urcat la 1,17%, de la 0,6% în vara lui 2010, din cauza temerilor că BCE va majora în curând dobânda-cheie la euro.

Creditele în euro, care reprezintă aproape două treimi din finanţările acordate de bănci companiilor şi populaţiei, se vor scumpi pe măsură ce Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânda-cheie pentru a răspunde presiunilor inflaţioniste aduse de scumpirea explozivă a petrolului.

Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punct procentual, pornind de la 5,8% pe an (media pieţei în prezent, potrivit datelor BNR) aduce o creştere a ratei lunare cu 20 de euro, la 226 de euro.

Citeste si:  Băsescu: Summitul CELAC-UE consemnează realizarea unui parteneriat strategic UE-America de Sud, plus statele din Caraibe

Doar aşteptările create de comentariile recente ale oficialilor băncii privind majorarea dobânzii-cheie au împins indicatorul Euribor, care reflectă costul la care băncile de top îşi împrumută euro între ele, la cele mai înalte niveluri înregistrate din vara lui 2009. Dobânda-cheie a BCE a rămas nemişcată din mai 2009 la minimul istoric de 1% pe an.

Preţul petrolului aproape s-a dublat din vara trecută şi împreună cu scumpirea alimentelor au împins inflaţia în zona euro la 2,4% în prezent, peste plafonul agreat de BCE, de 2%. În aceste condiţii, analiştii se aşteaptă că anul 2011 să aducă două sau chiar trei majorări ale dobânzii-cheie la euro, scrie ZF.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata