EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Legea care reglementează parteneriatul între stat şi biserică, adoptată de deputaţi

Deputaţii au adoptat marţi (8 martie 2011) cu 254 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 5 abţineri, Legea privind parteneriatul între stat şi biserică.

Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestui proiect legislativ. Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, deputatul Raluca Turcan, a precizat că iniţiativa, depusă de 90 de parlamentari democrat-liberali, prevede oferirea de sprijin unităţilor de cult pentru a furniza servicii de asistenţă socială, fiind un pas concret în acest domeniu.
„Prin implicarea Bisericii, se oferă o soluţie complementară de suport social, în condiţiile în care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice.

Această lege dovedeşte că există soluţii alternative de ajutor pentru cazurile sociale, dacă există voinţă politică. PDL acţionează astfel direct pentru realizarea punctului 5, din capitolul 9 al programului de guvernare – „Familia, protecţia copilului şi egalitatea de şanse” prin care se asumă:
„revizuirea concepţiei programelor de asistenţă socială prin orientarea acestora în funcţie de nivelul veniturilor realizate pe familie… astfel încât acestea să reprezinte o formă complementară de protecţie socială””, precizează Raluca Turcan.

Ea susţine că, „prin acest proiect, PDL răspunde direct dezbaterii despre reforma sistemului de asistenţă oferind o soluţie de dreapta, derivând firesc din doctrina sa creştină, prin implicarea autorităţilor locale şi a bisericii”.

„Viziunea de stânga – care judecă sistemul de asistenţă socială concentrându-se pe creşterea resurselor financiare şi amplificarea dependenţei de stat – nu soluţionează şi nici nu previne problemele sociale. Implicarea comunităţii locale şi a Bisericii nu numai că garantează o mai corectă orientare a resurselor, evitând cazurile de asistaţi cu maşini de lux, dar susţine şi componenta de tratament pe termen lung şi prevenţie, prin îndrumarea spirituală pe care o acordă Biserica”, arată preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, legea instituie finanţarea următoarelor activităţi aflate în sfera asistenţei sociale, iniţiate de culte, de asociaţiile şi fundaţiile înfiinţate de acestea, precum şi de asociaţiile ecumenice: servicii sociale, acţiuni caritabile, formarea şi instruirea corpurilor de voluntari şi activităţi de educaţie şi formare inclusiv în domeniul îngrijirii persoanelor dependente, al medierii, etc.

Obiectivul principal al legii este, conform comunicatului, acela de a facilita implicarea Bisericii, alături de autorităţile locale şi de comunitate, în desfăşurarea unor activităţi din sfera asistenţei sociale. „Biserica are un rol esenţial în coagularea comunităţii în jurul unor priorităţi sociale, mai ales în această perioadă de criză economică. Biserica poate stimula voluntariatul care trebuie să devină o formă esenţială de implicare a comunităţii”, se precizează în comunicat.

Sursa citată menţionează că principiile care stau la baza finanţării activităţilor sunt: libera concurenţă, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparenţa, tratamentul egal, cofinanţarea – de minimum 20% din partea solicitanţilor – implicarea comunităţii. De asemenea, se va asigura participarea tuturor cultelor şi asociaţiilor şi fundaţiilor.

Sunt vizate următoarele categorii de persoane: copii aflaţi în dificultate, persoane adulte cu dizabilităţi, persoane vârstnice lipsite de venituri, fără susţinători legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilităţi, care nu se pot întreţine singure, persoane care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale, familii sărace care, din cauza resurselor financiare şi materiale reduse, nu pot asigura o îngrijire şi o educaţie corespunzătoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenţă medicală şi nu sunt cuprinse în sistemul de protecţie socială a statului.

Potrivit calităţii lor de furnizori de servicii sociale, prevăzută de lege, cultele pot organiza şi acorda servicii sociale direct, prin structurile proprii unităţilor de cult, respectiv departamente, compartimente, sau prin asociaţiile şi fundaţiile înfiinţate în acest scop. Autorităţile administraţiile locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispoziţie a terenurilor, clădirilor şi a unor sume de bani necesare derulării acţiunilor finanţate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata