Noi îngrijorări legate de datoria europeană

Agenţia de rating Moody’s a retrogradat cu 3 trepte ratingul suveran al Greciei, de la B1 la Ba1, şi a avertizat că ar putea să-l mai scadă în următoarele luni. Grecia se află acum la acelaşi nivel cu Belarus şi Bolivia.

Pentru analişti, soluţia este inevitabilă, scrie Le Figaro în ediţia de luni. ‘Grecia este insolvabilă şi continuarea acordării de împrumuturi fără ca datoria ei să scadă nu constituie o strategie viabilă’, potrivit unui recent studiu al analiştilor de la Institutul Bruegel. Pentru ca Atena să-şi scadă datoria publică sub nivelul de 60% din PIB în următorii douăzeci de ani, ar trebui, potrivit acestora, ca ea să se reducă cu circa 30%.

Oficial, o restructurare nu este încă luată în discuţie, dar Bruxellesul poate reflecta la condiţiile de acordare de împrumuturi ţărilor aflate în mare dificultate. ‘Zona euro ar trebui să reducă dobânzile împrumuturilor pentru Grecia şi Irlanda’, cele două ţări au făcut deja apel la solidaritatea europeană în acest sens, a declarat luni, pentru cotidianul Handelsblatt, comisarul pentru probleme economice şi monetare Olli Rehn: ‘Scadenţa împrumutului acordat Greciei ar trebui, de asemenea, prelungită cu o perioadă de la trei şi jumătate la şapte ani’, pentru relaxarea condiţiilor ‘prea stricte’ de creditare.

Citeste si:  Irlanda, sau exemplul dureros al austerităţii

Această reducere a dobânzilor riscă să devină obiectul unor negocieri dure în culise când şefii de stat şi de guvern din zona euro se vor întâlni vineri, la Bruxelles, cu ocazia unui summit extraordinar. Săptămâna trecută, la Helsinki, Angela Merkel a arătat clar că vor exista compensări pentru orice eventuală relaxare a dispozitivului. Deci, negocierile ar putea viza fiscalitatea întreprinderilor, în timp ce Irlanda se declară pentru impozite foarte mici considerate de partenerii europeni drept o formă de dumping fiscal.

Un alt subiect sensibil este cel legat de faptul că renunţarea la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie nu mai figurează în documentul elaborat de preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, şi de şeful executivului european, José Manuel Barroso. De fapt, este o versiune atenuată a ‘pactului pentru competitivitate’ franco-german pe care liderii din zona euro o vor examina vineri, care vizează în special mărirea vârstei de pensionare sau includerea unei ‘reguli de aur’ bugetare. Referitor la toate aceste chestiuni, Europa trebuie să dea rapid un răspuns şi să dea dovadă de unitate, deoarece un alt pericol pândeşte deja, de data aceasta pe frontul portughez.

Citeste si:  29,000 apartments thermally rehabilitated in 2010

Retrogradarea ratingului Greciei a dus la creşterea dobânzilor pentru împrumuturile portugheze pe 10 ani, la 7,58%. Un nivel nesustenabil, potrivit analiştilor, care pariază pe apelul iminent de ajutor al Lisabonei. Fondul de stabilitate financiară /FESF/ ar fi din nou solicitat; liderii europeni trebuie să finalizeze reforma mecanismului până la sfârşitul lui martie.

Decizia agenţiei Moody’s a provocat o vie nemulţumire la Atena. Această retrogradare a ratingului este ‘total nejustificată, deoarece nu reflectă o evaluare obiectivă şi echilibrată a condiţiilor cu care se confruntă în prezent Grecia’, a replicat violent Ministerul Finanţelor într-un comunicat de peste o pagină. Agenţia insistă de fapt pe ceea ce este de făcut pentru ca ţara să se poată împrumuta singură de pe pieţele financiare şi regretă faptul că, în pofida reducerii cu 6% a deficitului public grec în 2010, ţara nu reuşeşte să crească suficient veniturile fiscale.

Citeste si:  SCOBAR PROD SRL - notificare privind intrarea în faliment a debitoarei

Această decizie este în ochii Atenei o insultă. Guvernul grec califică agenţiile de rating drept complet ‘iresponsabile’, în timp ce, în ceea ce o priveşte, Comisia Europeană nu doreşte să reacţioneze părând că se află într-o anumită dificultate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close