EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Rambursări ilegale de TVA, în valoare de 10,7 milioane de lei, solicitate de mai multe firme ilfovene

Inspectorii fiscali ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Ilfov au identificat, în cadrul acţiunilor de control asupra societăţilor comerciale care solicită rambursare de TVA, mai multe firme care au încercat fraudarea bugetului de stat prin rambursări ilegale de TVA, în sumă totală de 10,7 milioane de lei, informează un comunicat transmis marţi (8 martie 2011) de către ANAF.

O firmă producătoare de băuturi nealcoolice, din comuna 1 Decembrie, a încercat să obţină TVA care nu îi era datorat, în valoare de aproape 960.000 de lei, pe baza unei operaţiuni cu scopul de a compensa debite fictive către bugetul statului, ce totalizau peste un milion de lei.
Firma ilfoveană înregistrase în contabilitate achiziţia unui echipament, care nu se afla fizic în sediul de producţie şi care, în fapt, a fost achiziţionat de la o firmă de tip fantomă. DGFP Ilfov a respins cererea de rambursare şi a dispus instituirea de măsuri asiguratorii pentru sumele datorate bugetului de stat.

O încercare de obţinere frauduloasă a rambursării de TVA în sumă de 986.000 de lei a fost făcută de o firmă din comuna Vidra, având ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile. Din verificările ulterioare a mai reieşit şi că firma în cauză nu funcţiona la sediul declarat, iar Garda Financiară Ilfov întocmise în anul 2010 o sesizare penală pe numele firmei, iar din luna octombrie 2010, firma era declarată inactivă. În consecinţă, a fost respinsă cererea de rambursare, iar D.G.F.P. Ilfov a întocmit o sesizare penală pe numele administratorului.

În cazul unei firme din oraşul Buftea, având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, s-a constatat că a fost depusă o cerere de rambursare de TVA în sumă de 7,6 milioane lei, dar nu se efectuaseră tranzacţii comerciale reale. În urma verificărilor, a fost descoperit un lanţ de şase firme, prin intermediul cărora erau înregistrate consecutiv tranzacţii fictive, cu scopul de a se obţine rambursarea de TVA. Sursele primare de ‘marfă’ erau două firme fantomă.
În consecinţă, a fost respinsă cererea de rambursare şi s-a dispus instituirea măsurilor asiguratorii în cazul firmelor implicate, pentru un prejudiciu total de 12,8 milioane de lei.

O altă reţea, constituită cu scopul fraudării bugetului de stat, a fost identificată pe raza judeţelor Ilfov şi Călăraşi, în urma a 10 controale încrucişate efectuate de D.G.F.P. Ilfov şi Călăraşi şi Direcţia Generală de Coordonare a Inspecţiei Fiscale din A.N.A.F.
Reţeaua era compusă din patru furnizori fictivi (societăţi de tip fantomă) de produse agricole, trei transportatori şi un ‘cap de pod’, o firmă din comuna Vidra, constituită cu scopul obţinerii ilegale de rambursare de TVA. Firma ilfoveană depusese o cerere de restituire de TVA, în sumă de 983 mii de lei.

În comuna Jilava a fost identificată o societate comercială aparţinând unei firme italiene, administrată de un cetăţean italian, care a solicitat rambursare de TVA în urma unor tranzacţii fictive cu firme de tip fantomă. Firma ilfoveană, care avea ca obiect de activitate turnarea metalelor neferoase uşoare, se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2011.
Prin cererea de rambursare fără acoperire se solicita restituirea unei sume de 146 de mii de lei, dar verificările ce au urmat au scos la lumină existenţa unui număr mai mare de astfel de cereri de rambursare ilegală, pentru care cercetarea se află în derulare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata