EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

45% dintre femei nu cred că ar ajunge într-o poziţie de conducere în domeniul financiar-contabil

Aproximativ 45% dintre femeile care lucrează în domeniul financiar-contabil sunt pesimiste în ceea ce priveşte posibilitatea lor de ajunge într-o poziţie de conducere, în domeniul financiar-contabil, potrivit unui studiu global realizat de către ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants), organizaţia internaţională a profesioniştilor contabili.

‘Aceasta se întâmplă deoarece nivelurile superioare ale profesiei sunt încă dominate de bărbaţi, potrivit unui raport al AccountingWeb, iar în Marea Britanie şi SUA doar 20 la sută din locurile de muncă la nivel senior sunt deţinute de către femei’, a declarat Andreia Stanciu, Head of ACCA South Eastern Europe. Raportul ACCA referitor la ‘Egalitatea – Femeile în servicii financiare’ include nouă recomandări:
de la aceea ca femeile să aibă acces la instruire pentru leadership şi negociere, până la necesitatea ca organizaţiile să creeze programe de sprijin şi să ofere acces la modele de comportament, reţele şi mentori pentru a ajuta angajaţii de sex feminin să depăşească obstacolele şi să aibă succes.

‘Există dovezi că firmele au nevoie de echipe echilibrate de manageri formate atât din bărbaţi cât şi din femei pentru a acţiona în lumea afacerilor, strategic şi cu înţelepciune, iar multe studii confirmă faptul că bărbaţii şi femeile aduc abilităţi diferite şi complementare în stilul de conducere’, a adăugat Andreia Stanciu.
În exteriorul profesiei financiare, obstacolele pe care le întâmpină femeile în ce priveşte oportunităţile economice sunt şi mai mari, conform studiului ‘Oportunităţi economice pentru femei: un nou index global şi clasamente’, elaborat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Raportul analizează politica muncii şi practicile, accesul la finanţare, educaţie şi formare profesională, statutul juridic şi social al femeilor şi mediul general de afaceri, precum şi modul în care aceşti factori afectează capacitatea femeilor de a găsi oportunităţi.
După evaluarea situaţiei din 113 state, rezultatele globale arată că Suedia, Belgia si Norvegia ocupă primele trei locuri ale indicelui. în ceea ce priveşte România, la nivel global se situează pe locul 39, între Brazilia şi Chile. În Europa, România se situează pe locul 28 din 34 de ţări în lista EIU.

Raportul EIU subliniază că, atunci când vine vorba despre înfiinţarea unei afaceri, multe femei se confruntă cu obstacole mai mari decât bărbaţii. Totuşi, pentru acele femei care nu pot să aibă un loc de muncă formal, înfiinţarea propriei afaceri poate fi cea mai bună opţiune. ‘Problema este că, aşa cum sunt ele subreprezentate la locul de muncă, femeile au şanse mai mici decât bărbaţii să înceapă propria afacere.

Şi acest lucru este valabil în aproape toate economiile. Creşterea numărului de femei antreprenori ar putea fi un element-cheie pentru creşterea economică, dar câştigurile ar putea fi mai mari decât cele economice, femeile fiind mai susceptibile de a împărţi câştigurile lor în educaţie, sănătate, resurse, cu membrii familiilor lor şi comunitatea”, a spus în încheiere oficialul ACCA South Eastern Europe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata