Care ameninţare este mai mare: Preţurile alimentelor sau cotaţia petrolului?

– Cresterea preturilor alimentelor ar putea fi o amenintare mai mare la adresa ritmului mondial de dezvoltare decat avansul cotatiei petrolului, iar impactul va fi resimtit cel mai mult de economiile in dezvoltare, care au reprezentat motorul redresarii economice globale, potrivit Reuters.

Investitorii de pe piata petrolului estimeaza ca exista un risc redus ca tulburarile din Orientul Mijlociu sa se extinda si in Arabia Saudita, evolutie care ar propulsa pretul petrolului in fruntea listei riscurilor economice mondiale.

Daca livrarile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal, atunci impactul pretului titeiului asupra cheltuielilor de consum va fi relativ modest.

Citeste si:  Consiliul fiscal avizează favorabil, dar cu rezerve, reducerea la 9% a TVA la alimente şi servicii de restaurant

Preturile alimentelor se vor mentine la un nivel ridicat pentru o perioada, ceea ce va exercita presiuni asupra bugetelor familiale. „In prezent, majorarea preturilor alimentelor reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare”, a delcarat Thomas Helbling, consultant in departamentul de cercetari al FMI.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a exprimat un punct de vedere asemanator saptamana trecuta. El a aratat ca tarile bogate pot constitui rezerve strategice de petrol, daca este nevoie, in timp ce preturile alimentelor vor ramane ridicate „o lunga perioada de timp”.

Citeste si:  HARTA ALIMENTELOR. Unde se găseşte cea mai ieftină mâncare şi cum au evoluat preţurile în ultimele două luni

Datele referitoare la vanzarile de retail din SUA, China si Marea Britanie vor arata atitudinea cumparatorilor in februarie, cand violenele din Libia au determinat cresterea puternica a cotatiei petrolului. Analistii anticipeaza o crestere exploziva, de 19,1% in termeni anuali, a vanzarilor de retail din China. Pentru SUA, estimarile indica un avans de 1%, mai rapid decat in ianuarie. Continuarea în wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata