EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Criza din Libia creşte preţul petrolului şi ameninţă relansarea economică

Conflictul din Libia duce la creşterea semnificativă a preţului petrolului, întunecând perspectiva relansării economice, semnalează vineri presa spaniolă. Cotidienele centrale de la Madrid scriu despre încercările dictatorului Muammar Gaddafi de a aduce cât mai multe trupe în Libia, pentru lupta finală.

În plan intern, atenţia cotidienelor spaniole se îndreaptă către decizia liderului opoziţiei conservatoare, Mariano Rajoy, de a accepta candidatura lui Francisco Camps – anchetat într-un caz de corupţie – la şefia executivului local valencian. Libia dezlănţuie criza totală, scrie cotidianul ABC.

Conflictul din ţara africană creşte enorm preţul petrolului, care ameninţă să paralizeze relansarea economiei mondiale, consideră publicaţia menţionată, care scrie şi că dictatorul libian aproape că se închide în Tripoli, după ce a pierdut sprijinul armatei.
Criza din Libia face ca benzina să ajungă la un record istoric, de 1,285 de euro pe litru, semnalează şi cotidianul La Razon, după ce remarcă faptul că ţara africană este cufundată în război civil.

Gaddafi adună trupe în Tripoli pentru lupta finală, informează El Pais, după ce militarii fideli dictatorului au organizat un contraatac, sprijiniţi de mercenari, într-o încercare disperată de a îndepărta războiul civil de capitala libiană. Gaddafi vrea să termine cu manifestanţii, însă oponenţii regimului îl înconjoară în Tripoli şi se pregătesc să preia controlul, scrie la rândul său cotidianul El Mundo.

Acesta observă că, în ciuda represiunii violente, manifestanţii nu dau niciun semn de eşec şi oraşele libiene cad în puterea lor precum piesele de domino. Liderul opoziţiei conservatoare, Mariano Rajoy, l-a acceptat pe acuzatul Camps drept cap de listă în Comunitatea Valenciană pentru alegerile din 22 mai, scrie cotidianul El Pais, amintind că Francisco Camps este foarte aproape de a fi aşezat în banca acuzaţilor pentru corupţie.

Rajoy susţine că a sprijinit candidatura lui Camps încă de acum şase luni, însă nu l-a crezut nimeni, semnalează El Mundo. Preşedintele PP susţine că îl sprijină pe Francisco Camps pentru şefia executivului local valencian, în ciuda faptului că acesta ar putea fi chemat în instanţă pentru luare de mită în dosarul Gürtel, precizează şi acest cotidian spaniol.

Rajoz va veni de două ori la Valencia ca să-l sprijine pe Camps, scrie vineri şi cotidianul ABC, după ce candidatura actualului şef al executivului local valencian a fost aprobată de comitetul electoral al conservatorilor. Şi cotidianul La Razon scrie despre faptul că Rajoy îl sprijină pe Camps şi candidatura acestuia, eliminând astfel în cele din urmă orice fel de speculaţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata