EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Familia lui Gaddafi, la fel de controversată ca şi el

Prima doamnă a Libiei, Safia Farkash, a stat în umbră de la începutul revoluţiei libiene, spre deosebire de soţiile preşedinţilor Tunisiei şi Egiptului, cu toate că este cunoscută pentru averea şi influenţa ei considerabilă, transmite Al Arabyia.

Safia Farkash este cea de a doua soţie a conducătorului libian Muammar Gaddafi. S-a născut în oraşul Al-Baida (est) şi provine din tribul al-Baraaesa. Cei doi s-au cunoscut în 1971, pe când ea lucra ca asistentă medicală, iar el s-a internat în spital pentru o operaţie de apendicită. S-au căsătorit în acelaşi an şi au şapte copii (şase băieţi şi o fată). Potrivit WikiLeaks, familia lui Gaddafi este puternică şi bogată, dar învrăjbită şi disfuncţională.

Aceeaşi sursă confirmă faptul că Gaddafi ar fi deţinut suma de 80 de miliarde de dolari, iar soţia lui de 30, după atentatul de la Lockerbie. În prezent, prima doamnă ar deţine 20 de tone de aur şi propria ei companie aeriană (Buraq Air, cu sediul la Aeroportul Internaţional Mittiga din Tripoli), care funcţionează cu acordul soţului ei, chiar dacă este rivala companiei de stat şi monopolizează transportul pelerinilor.

Potrivit WikiLeaks, Farkash este o persoană retrasă şi modestă, care apare rareori în public. De curând însă a început să se implice în activităţi sociale, în 2008 fiind aleasă vicepreşedintă a Organizaţiei Primelor Doamne Africane. Cu toate acestea, nu a luat niciodată parte la reuniuni sau alte activităţi ale organizaţiei. Unele pagini de internet susţin că Farkash şi fiica ei, Aysha, ar fi aterizat în Germania la 20 februarie. Aceste zvonuri nu au fost nici negate, nici confirmate.

Muammar Gaddafi are în total 8 copii, unul cu prima soţie, Fathia Khaled, restul cu cea de a doua. Potrivit WikiLeaks, în peisaj a mai apărut şi o a treia femeie, asistenta lui medicală personală. Mohamad Gaddafi, fiul din prima căsătorie, este inginer de meserie şi preşedinte al Comitetului Olimpic Libian. Prezidează de asemenea şi Comitetul General al Poştei şi Telecomunicaţiilor.

Saif al-Islam Gaddafi, arhitect, este vârstnicul rezultat din cea de a doua căsătorie a tatălui său. Este preşedintele Fundaţiei Internaţionale de Caritate şi Dezvoltare Gaddafi. Potrivit WikiLeaks, rolul de purtător de cuvânt al Libiei al lui Saif al-Islam fost atât o binecuvântare, cât şi un blestem, consolidându-i poziţia proprie în Occident, dar transformându-l în acelaşi timp într-un pion al străinătăţii în ochii libienilor. A fost criticat de conservatori pentru viciile sale. Saif al-Islam nu se înţelege cu fraţii lui Mutassim, Hannibal, al-Saadi şi sora sa, Aysha.

Al-Saadi Gaddafi, cunoscut pentru obsesia lui pentru fotbal, este acţionar al clubului italian Juventus, preferatul său, şi căpitan al echipei naţionale a Libiei, dar şi comandantul unui batalion militar. A fost descris de WikiLeaks ca un om cu un trecut tumultuos, cunoscut pentru altercaţiile cu poliţia europeană, consumul de alcool şi droguri.
Hannibal Gaddafi, consilier al Comitetului Managerial al Organizaţiei pentru Transport Maritim, care monopolizează transportul petrolului libian, a fost arestat în 2008 la Geneva împreună cu soţia sa pentru agresarea a două menajere. Acest lucru a declanşat o criză diplomatică între Libia şi Elveţia.

Cu 6 ani în urmă, Hannibal a fost arestat pentru că şi-a bătut soţia însărcinată, Aline Skaf, până când aceasta a leşinat într-un hotel din Elveţia. Angajaţii cafenelei hotelului au văzut că era înarmat şi au chemat poliţia. Hannibal a atras atenţia presei franceze când a fost arestat, iar apoi eliberat din motive de imunitate diplomatică, pentru că a condus sub influenţa alcoolului cu 150 km pe oră prin Paris.

Aysha, singura fiică a lui Gaddafi, este general în armata libiană şi intermediar între ţara sa şi corporaţiile UE. Scriitorul tunisian Sami al-Jalouli a scris despre ea o carte de 92 de pagini, intitulată ‘Aysha Muammar Gaddafi: Prinţesă a Păcii’. În 2006, Aysha s-a căsătorit cu Ahmed al-Gaddafi al¬Qahsi, vărul lui Muammar, şi este cunoscută drept Claudia Schiffer a Libiei, fiind favorita tatălui ei.

Aysha a condus apărarea preşedintelui irakian Saddam Hussein, după ce acesta a fost arestat de trupele americane. În 2000, când s-au impus sancţiuni împotriva Irakului, Aysha a plecat la Bagdad împreună cu o delegaţie de 69 de oficiali. Aici, Aysha a declarat că tatăl ei va fi primul conducător arab care va vizita Irakul în ciuda blocadei. Gaddafi nu a făcut-o niciodată.

În 2007, când Hannibal a fost arestat la Geneva, Aysha a ameninţat să se răzbune pe Elveţia pentru ceea ce ea a catalogat drept ‘o conspiraţie ieftină’ de a-i defăima familia. A jurat să ia toate măsurile necesare pentru a păstra demnitatea libienilor aflaţi în străinătate. Potrivit WikiLeaks, Mutassim Gaddafi este consilierul tatălui său pe probleme de securitate naţională.

În această calitate a avut o întrevedere cu secretarul american de stat Hillary Clinton. Între 2001 şi 2005, Mutassim a pierdut o serie de companii, în momentul în care fraţii lui au profitat de absenţa lui pentru a-i administra afacerile. Khamis Gaddafi, căpitan în armata libiană, conduce brigada 32, cu sediul în Benghazi. Saif al-Arab Gaddafi este cel mai retras dintre fii lui Gaddafi şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în Germania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata