EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

FMI, îngrijorat de supraîncălzirea pieţelor emergente

Pieţele emergente care înregistrează o creştere rapidă încep să arate semne de supraîncălzire, a afirmat prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, John Lipsky, într-un interviu acordat Reuters Insider.

Multe pieţe emergente, inclusiv China, nu au reuşit să ţină sub control inflaţia şi să verifice fluxul masiv de investiţii lichide în economiile lor. Deşi FMI avertizează de câteva luni asupra riscurilor provocate de presiunea preţurilor, comentariile lui Lipsky sugerează că FMI este din ce în ce mai îngrijorat de această problemă.
‘Pentru pieţele emergente, care cresc cu 6,5-7%, limitele lor de a-şi depăşi capacitatea au fost intens folosite şi, ca rezultat, începem să vedem semne incipiente de supraîncălzire’, a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI.

Creşterea preţului petrolului a complicat problema inflaţiei, dar Lipsky a explicat că FMI nu şi-a redus estimările de creştere deoarece crede că majorarea preţului ţiţeiului va fi temporară. Oficialul FMI a declarat că până la extinderea turbulenţelor în Libia, exportatoare de petrol, mare parte din creşterea preţului petrolului de la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2011 a reflectat o îmbunătăţire a perspectivei economice.

Totuşi, cele mai recente temeri privind întreruperea livrărilor de ţiţei au creat ‘un factor de teamă’ care dus la majorarea preţului barilului de ţiţei peste 100 de dolari, care, care ar putea reprezenta o ameninţare majoră pentru creşterea economică.
Majorarea preţului alimentelor reprezintă de asemenea o ameninţare, în special pentru ţările slab dezvoltate, unde alimentele reprezintă un procentaj mai mare din bugetul gospodăriilor. Preţurile ridicate la alimente reprezintă unul din multele motive care au stat la baza turbulenţelor din Egipt şi Tunisia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata