EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Martorii din dosarul fostului diplomat Silviu Ionescu vor fi audiaţi prin videoconferinţă

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au decis miercuri (9 martie 2011) să fie audiaţi prin videoconferinţă cei 20 de martori şi două părţi vătămate din Singapore implicaţi în dosarul fostului diplomat Silviu Ionescu.

În acest sens, instanţa va face o cerere de asistenţă judiciară internaţională către Ministerul Justiţiei, instituţie care o trimite apoi autorităţilor din Singapore.
Judecătoria Sectorului 3 a stabilit şi termenele pentru audieri. Astfel, cele două părţi vătămate şi primii doi martori urmează să fie audiaţi pe 6 mai, celelalte termene fiind fixate pentru 12, 13, 17, 19 şi 20 mai.

Tot la termenul de miercuri al procesului, instanţa a hotărât ca Ministerul Justiţiei să ceară autorităţilor singaporeze lista apelurilor telefonice date la telefonul fix al Ambasadei României, în perioada 10-16 decembrie 2009, precum şi declaraţia dată de Silviu Ionescu poliţiei locale în legătură cu accidentul auto în care a fost implicat, dar şi înregistrările video originale.
Silviu Ionescu a solicitat ca la dosar să fie depusă înregistrarea unei emisiuni difuzate în aprilie 2010 de Postul de televiziune OTV, în care realizatorul Dan Diaconescu a luat un interviu unui şofer de taxi din Singapore care a fost martor al accidentului.

Potrivit anchetei întreprinse de procurorii Parchetului General, pe 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3,10, Silviu Ionescu, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat la o intersecţie semaforizată două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar strada.

Conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul până la următoarea intersecţie semaforizată, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident, soldat cu rănirea unei persoane în vârstă de 18 ani. Nici de această dată diplomatul nu a oprit, părăsind locul accidentului şi abandonând autoturismul într-o zonă industrială a oraşului Singapore.
Una dintre cele 3 victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni.

Concluziile raportului medico-legal întocmit în cauză au relevat că victima primului accident, în vârstă de 30 de ani, a decedat la trei zile după producerea evenimentului, din cauza unei hemoragii intracraniene şi contuzii cerebrale cu fractură de craniu, leziuni ce au putut fi produse în impact.
Cea de-a doua victimă a primului accident a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 70-80 zile de îngrijiri medicale, fiind de natură a determina infirmitate şi au pus în primejdie viaţa victimei.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Silviu Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după orele 2,00, situaţie neconformă cu realitatea, pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze.
Procurorii din Singapore au descoperit că Silviu Ionescu a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.
La dosar există declaraţia martorei Ae Ree, care spune că Silviu Ionescu a consumat o cantitate considerabilă de alcool înainte de a se urca la volanul maşinii ambasadei.

De altfel, procurorii din Singapore susţin că, în momentul în care diplomatul român a sunat la numărul de urgenţă 999, el a dat dovadă de incoerenţă, fapt ce atestă că el consumase băuturi alcoolice. Anchetatorii din Singapore nu au putut proba această acuzaţie, „întrucât inculpatul s-a prevalat şi s-a bucurat de imunitate diplomatică”.
Pe 8 mai, Silviu Ionescu a fost arestat în România, după ce procurorii Parchetului General l-au acuzat că a încercat să influenţeze declaraţiile unor martori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata