Situaţia pe piaţa forţei de muncă din Spania se va îmbunătăţi din martie 2011

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a afirmat miercuri (9 martie 2011) că Spania, care are cea mai ridicată rată a şomajului dintre statele industrializate, va începe să vadă o îmbunătăţire a situaţiei şomerilor din această lună, transmite AFP.

‘Este evident că nu vom avea o redresare economică fără o redresare a şomajului. Dar suntem convinşi că vom fi capabili să recuperăm locurile de muncă’ pierdute în timpul crizei, a declarat în Parlament oficialul spaniol. ‘Această redresare şi datele mai bune privind şomajul vor începe fără îndoială din această lună’, a afirmat Zapatero.

Din vara lui 2007, când a atins pragul istoric de 7,95% din populaţia activă a ţării, rata şomajului în Spania a crescut constant. La finalul lui 2010, ea se afla la 20,33%, dublul mediei europene, un record în rândul ţărilor industrializate, şi cel mai înalt nivel din 1997.
Institutul Naţional de Statistică (INE) a confirmat luna trecută estimările preliminare care arătau că economia Spaniei s-a contract anul trecut cu 0,1%, iar în trimestrul patru din 2010 a înregistrat o creştere de 0,2% faţă de precedentele 3 luni.

În perioada octombrie-decembrie 2010, Produsul Intern Brut al Spaniei a crescut cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2009. Declinul economiei spaniole de 0,1% în 2010 este mai mic decât estimarea guvernului, de 0,3%, o veste bună pentru o ţară care încearcă să disperseze temerile că ar putea avea nevoie de ajutor financiar. Pentru acest an, Banca Centrală a Spaniei estimează o creştere lentă a economiei ţării, în funcţie de evoluţia exporturilor.

Chiar dacă Produsul Intern Brut al Spaniei a crescut cu 0,6% în trimestrul patru din 2010, este prea puţin pentru a reduce şomajul masiv cu care se confruntă ţara. Spania a încheiat 2010 cu o rată a şomajului de 20,3%, cea mai ridicată din rândul ţărilor industrializate.
Economia Spaniei a intrat în recesiune în trimestrul doi din 2008 deoarece criza financiară mondială a provocat spargerea bulei imobiliare. Pentru acest an, guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero estimează o creştere modestă a Produsului Intern Brut al Spaniei, de 1,3%, şi o rată a şomajului de 19,3%.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!