Apel pentru lansarea unui program de vaccinare la scară mondială împotriva virusului H2N2

Guvernele din întrega lume ar trebui să lanseze un program de vaccinare pentru a preveni posibila izbucnire a unei pandemii de gripă H2N2, se afirmă într-un articol apărut în Journal Nature.

Autorii americani ai articolului afirmă că imunitatea la virusul H2N2 este foarte scăzută la persoanele sub 50 de ani. Un vaccin deja există, fiind produs după izbucnirea unei epidemii de gripă H2N2 în anii ’50-’60. Potrivit autorilor studiului, dacă în prezent s-ar lansa un program de vaccinare, în cazul izbucnirii unei pandemii ar putea fi economisite miliarde de dolari.

Dr. Gary Nabel şi colegii săi de la Vaccine Research Centre din SUA au avertizat că H2N2 poate provoca o pandemie asemănătoare celei generate de H1N1 în 2009, se menţionează în articol.

Se consideră că în perioada 1957-1968 virusul H2N2 ar fi provocat circa 4 milioane de decese la nivel mondial, până la producerea vaccinului. La sfârşitul anilor ’60, când pandemia s-a încheiat, programul de vaccinare împotriva H2N2 a fost şi el oprit, cu toate că virusul este prezent şi astăzi la păsări şi porci. Acest lucru înseamnă că persoanele în vârstă au fost vaccinate împotriva virusului, însă persoanele relativ tinere nu au fost imunizate – ceea ce autorii studiului numesc ‘vulnerabilitatea tinerilor’.

Cercetătorii de la Vaccine Research Centre sunt de părere că vaccinul produs în anii ’50 ar fi eficient şi astăzi, iar guvernele ar trebuie să se folosească de acest lucru şi să dezvolte un program de vaccinare preventiv.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.