Cartofii, conservele de legume, fructele, zahărul, făina şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în februarie 2011

Cartofii, conservele de legume, fructele, făina, pâinea, uleiul comestibil şi laptele de vacă s-au scumpit cel mai mult în februarie comparativ cu luna ianuarie, conform datelor publicate joi (10 martie 2011) de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile produselor alimentare au crescut în medie, în februarie, cu 0,77% faţă de ianuarie 2011. Cartofii s-au scumpit cu 10,34%, conservele de legume – cu 7,98%, fructele proaspete – 4,07%, zahărul cu 3,52 %, uleiul comestibil – 2,67%, făina – 2,01% şi laptele de vacă cu 2,39%. Creşteri mai moderate au fost consemnate la mălai – 1,03%, produse de franzelărie – 1,59%, citrice şi alte fructe meridionale – 1,17%, brânză de oaie – 1,22% şi miere de albine – 1,13%.

Citeste si:  România va beneficia de fonduri europene de un miliard de euro pentru prevenirea riscului de sărăcie şi a excluziunii sociale

Scăderi ale preţurilor s-au înregistrat în februarie doar la ouă, care s-au ieftinit cu 2,21%. Preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,27%. Cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările – 1,44%, ţesăturile – 0,24%, lacurile şi vopselele – 0,23%, în timp ce autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit cu 0,12%, încălţămintea cu 0,05%, frigiderele şi congelatoarele – 0,03%, maşinile de aragaz, buteliile şi maşinile de spălat cu 0,02%.
Tarifele serviciilor au înregistrat în februarie o creştere de 0,03%. Tarifele pentru apă, canal şi salubrizare au crescut cu 0,57%, în timp ce transportul rutier s-a scumpit cu 0,46%. În schimb, tarifele pentru transportul aerian şi cele pentru telefon s-au ieftinit cu câte 0,39%.

Citeste si:  Europa trebuie să facă loc unui FMI modern
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata