Cum a devenit stuful din Deltă un produs de lux în Europa

– Stuful din Delta Dunarii e la mare cautare zilele acestea in Europa, dupa ce a devenit unul dintre cele mai la moda materiale pentru acoperirea caselor de lux.

„Stuful din Delta Dunarii e cunoscut pentru rezistenta sa”, spune Octavian Popa, patronul Delta Stuf Production, una dintre cele doua firme care pot exploata stuful in aceasta zona aflata in patrimoniul UNESCO, scrie AFP.

In fiecare an, firma lui Popa recolteaza 20.000 de tone de stuf, care ajunge aproape in totalitate in Europa, mai ales in Olanda, Germania, Danemarca, Franta si Marea Britanie. Conditiile sunt adesea dificile si, chiar daca de obicei stuful se strange intre martie si noiembrie, sunt momente in care oamenii sunt nevoiti sa-l stranga iarna, cu picioarele in apa rece.

Citeste si:  Unitățile medicale, aprovizionate cu echipamente medicale. UE sprijină statele europene în lupta cu coronavirus

Stuful din Romania a fost folosit chiar si la crearea unei replici a teatrului lui Shakespeare de la celebrele studiouri Babelsberg din Berlin. In Europa, exista o cerere tot mai mare pentru acest material, apreciat pentru calitatile sale. Piata stufului e intr-o asemenea crestere incat pana si China a intrat pe piata europeana.

Paradoxal, desi in Occident casele cu acoperis de stuf sunt considerate un semn al luxului si avangardismului, in Delta, stuful e folosit pentru acoperisuri doar de catre cei mai saraci oameni, scrie Ziare.com.

Citește și
1 Comentariu
  1. luly piro spune

    paradoxal ca popa stie relativ de putina vreme despre stuf si vorbeste atat de mult;a licitat cu tine pt a avea delta sau locurile din dobrogea mai precis vadu,sinoe? a licitat el cu el, si a dat spagi pana la guvern;ac povesteste cat e el de inteligent ca exporta stuf,ma mir cum de nu tafce naiba din fleashca

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata