Qatarul, cea mai bogată ţară a lumii în 2011

Qatarul este pe cale să devină ţara cu cel mai ridicat Produs Intern Brut pe cap de locuitor în lume, graţie unei creşteri economice cu 20 % în 2011, a estimat Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit datelor FMI, acest emirat cu resurse abundente în petrol şi gaze naturale este în concurenţă cu Norvegia, altă ţară care îşi bazează prosperitatea locuitorilor pe hidrocarburi, şi cu Luxemburgul, centru financiar internaţional, în materie de PIB pe cap de locuitor. CIA estimează că el este apropiat de cel al Liechtensteinului, care nu este membru al FMI.

Citeste si:  Pictorul Horia Damian a murit la Paris

În 2010, potrivit unui grafic publicat în raportul anual al FMI despre economia ţărilor, Qatarul era al treilea în clasament după PIB. Dar potrivit noilor informaţii ale FMI, creşterea cu 20 % a economiei sale în 2011 va face ca emiratul să depăşească Norvegia (creştere economică prevăzută de 2,5-3 %) şi Luxemburgul (3,1 %). Sectorul hidrocarburilor de care dispune emiratul, în special gaze naturale lichefiate provenite din petrol, va continua să prospere. Restul economiei va creşte într-un ritm de 9,5 %, datorită „dezvoltării sectorului manufacturier şi unei activităţi susţinute în serviciile financiare şi administrative, transporturi şi comunicaţii”, potrivit Fondului.

Citeste si:  Ungaria nu va trage cea de a V-a tranşă din împrumutul convenit cu FMI

În evaluări precedente asupra economiei mondiale, FMI estima creşterea economică a Qatarului în 2011 la 18 %.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata