EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Valeriu Tabără: Dacă preţurile la combustibili vor creşte, vom lua în calcul un sprijin pentru agricultură

Guvernul va găsi bani pentru sprijinirea consumului de motorină destinat agriculturii prin creşterea subvenţiei pentru acciză în cazul în care preţurile combustibililor vor evolua în continuare, a dat asigurări miercuri (9 martie 2011) seară la finalul şedinţei Executivului, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

„Pentru agricultori trebuie să găsim întotdeauna bani. Agricultura nu se poate face fără bani. Aşa cum s-au găsit anul trecut, într-un an de criză, se vor găsi şi acum”, a spus ministrul Tabără, arătând că există ‘răspundere’ în acest sens atât din partea Ministerului Finanţelor, cât şi a primului-ministru.
El a precizat că în şedinţa Guvernului de miercuri nu s-a pus problema acordării acestei compensări la subvenţia accizei motorinei pentru agricultori deoarece nu s-a discutat subiectul creşterii preţurilor la combustibili, însă în perioada următoare această temă va fi abordată în funcţie şi de evoluţia preţului combustibililor.

” Avem asigurat în bugetul de stat o subvenţie de 1,20 lei pentru acciza la motorină, care este subvenţionată. Vom lua în calcul însă, dacă preţurile vor evolua în continuare, o intervenţie şi un sprijin pentru ceea ce înseamnă consumul de motorină în agricultură”, a mai spus Tabără.
Ministrul Agriculturii declarase, miercuri, înainte de şedinţa de Guvern, că posibilitatea aplicării unor măsuri de compensare pentru agricultori în urma creşterii preţurilor la combustibili va fi abordată în reuniunea Executivului.

„Voi discuta azi (miercuri – n.r), în Guvern, creşterea preţurilor la combustibili, pentru că agricultorii şi cei care produc sunt direct legaţi de această problemă, chiar mai mult decât creşterea preţurilor la materia primă, care până acum a fost în limita costurilor. Dacă va continua creşterea preţurilor la combustibili, la motorină, energie electrică, se impun măsuri care să compenseze aceste creşteri pentru fermieri”, a afirmat Tabără. El a precizat că încearcă să obţină acest lucru la fel cum se aplică în Uniunea Europeană.

Potrivit lui Valeriu Tabără, MADR a prevăzut în bugetul din 2011, în pofida a ceea ce a sugerat FMI, sumele necesare pentru subvenţia la motorină. „Vom merge pe o cantitate care se subvenţionează, dar care să fie şi stimulativă pentru tehnica agricolă, respectiv pentru un consum mic de combustibil. Iniţial, am mers cu subvenţionarea unei cantităţi de 50 – 60 de litri, dar e posibil să urcăm în continuare, deoarece agricultura românească este subdotată. Încă nu am stabilit un barem al cantităţilor”, a spus oficialul MADR.

Citește și
2 Comentarii
  1. cezara spune

    D-lor atita timp cit se pune accent pe politica si nu pe competenta nu ne va merge bine .De exp ce stie Tabara sa faca ?nimic nu se justifica salariul fabulos si facilitatile .acest pdl nu face altceva decit maninca ca spartii si caca ,iar romanii platesc de le vine acru. suntem tara cu cele mai mari taxe si cele mai mici salarii .taxe prt salar de 2000de euro si salarul nostru este de maxim 200 de euro dar cum vor orbii din pdl sa mai rezistam.

  2. cezara spune

    Preturi la seminte de super elit si la vinzare preturi la griu furajer

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata