Companiile japoneze evaluează pagubele produse de cutremur

Companiile din întreaga Japonie funcţionează în regim de urgenţă şi evaluează care sunt pagubele provocate de violentul cutremur care a lovit vineri (11 martie 2011) coasta de nord-est a Japoniei şi care a fost urmat de un tsunami ce a inundat partea de nord a ţării, transmite Bloomberg.

Deocamdată, constructorul auto nipon Honda Motors este singura companie care a anunţat că a înregistrat victime la facilităţile sale, după ce două persoane au fost ucise în urma prăbuşirii unui perete la uzina Honda din regiunea Tochigi.
Gigantul japonez din domeniul electronicelor Sony Corp a oprit activitatea şi a evacuat şase uzine din zona de nord-est a Japoniei. De asemenea, Toyota Motor Corp, cel mai mare constructor auto nipon, şi companiile sale afiliate au oprit producţia la trei uzine.

Citeste si:  Peste 2.500 de japonezi avertizaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza unui vulcan

Potrivit postului de televiziune NHK, aeroportul din oraşul Sendai, 310 kilometri nord de Tokkyo, a fost inundat de tsunami. În plus, cele două mari aeroporturi din Tokyo, Narita şi Haneda, sunt închise. De asemenea, au fost închise mai multe centrale nucleare, iar o rafinărie de lângă Tokyo aparţinând companiei Cosmo Oil Co. a luat foc.

Între timp, Banca centrală a Japoniei a anunţat şi ea că evaluează impactul cutremurului asupra pieţelor financiare şi asupra activităţilor companiilor financiare şi a dat asigurări că va face tot ceea ce este nevoie, inclusiv furnizarea de lichidităţi, pentru a asigura stabilitatea pe pieţele financiare. Deşi nu au fost raportate probleme la sistemul de transmitere a datelor între instituţiile financiare, o serie de bănci precum Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ şi Sumitomo Mitsui Banking au înregistrat probleme la unele ATM-uri.

Citeste si:  Cea de-a şaptea generaţie a modelului VW Golf va apărea pe piaţă la finele lui 2012

Potrivit companiei Tokyo Electric Power Co., a fost întreruptă furnizarea energiei electrice pentru 4,05 milioane gospodării din regiunea Kanto. În unele zone nu funcţionează liniile de telefonie fixă, a anunţat compania Nippon Telegraph and Telephone East Corp.
Prim-ministrul japonez, Naoto Kan, a declarat că violentul cutremur a provocat pagube majore dar a dat asigurări că guvernul va lua toate măsurile pentru a diminua pagubele produse de cutremur.

Un seism puternic cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara momentului a lovit vineri coasta de nord-est a Japoniei, zdruncinând clădiri în capitala Tokio şi provocând răniţi, cel puţin un incendiu şi un tsunami de patru metri, a anunţat postul de televiziune NHK.

Citeste si:  WWF: România trebuie să redea spaţiu Dunării pentru a evita inundaţiile
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close