Fiul dictatorului Mobutu, revocat din postul de vicepremier pentru absenţe nemotivate

Vicepremierul ministru al muncii Nzanga Mobutu, fiu al fostului dictator zairez, a fost revocat din funcţie de preşedintele RDCongo, Joseph Kabila, pentru că absentează de 4 luni din Congo, a aflat AFP joi (10 martie 2011) din sursă oficială.

Decretul semnat în 8 mai de preşedintele Kabila a fost citit joi seara la Radioteleviziunea naţională. ‘Mobutu a fost revocat pentru abandon de serviciu . El a plecat la Roma în noiembrie pentru a reprezenta RDC la numirea cardinalului săi congolez Laurent Monsengwo, iar apoi a rămas în Europa fără nicio explicaţie, a relatat purtătorul de cuvânt Lambert Mende.
Candidat în alegerile prezidenţiale în 2006, unde a obţinut 4,8 % din sufragii în primul tur, fiul lui Joseph Mobutu, revendicându-şi întotdeauna descendenţa, era vicepremier din 2007, responsabil mai întâi de Ministerul Agriculturii, iar apoi de Ministerul Muncii şi Locurilor de Muncă.

Citeste si:  Dmitri Medvedev vrea o descentralizare a sistemului politic din Rusia

Aflat în fruntea Uniunii democraţilor mobutişti (UDEMO), partid creat în 2007, el şi-a invitat susţinătorii să-l voteze pe Kabila în al doilea tur de scrutin . Partidul său este reprezentat în Adunarea naţională de 10 deputaţi. Întrebat dacă este de părere că decizia prezidenţială este politică, Mende a răspuns că ‘nu partidul este vizat, doar există şi alţi miniştri ai UDEMO în guvern’, ca de pildă cel al comerţului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close