Inflaţia a crescut în China cu 4,9% în februarie 2011

Indicele Preţurilor de Consum (IPC) a crescut în China cu 4,9% în februarie 2011, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat vineri (11 martie 2011) Biroul Naţional de Statistică, citat de agenţia EFE.

Şi în ianuarie inflaţia înregistrase o creştere de 4,95%, depăşind nivelul de 4,6% din decembrie, în pofida măsurilor demarate de Guvernul chinez pentru a frâna creşterea preţurilor. Totuşi, inflaţia în ianuarie şi februarie a fost sub nivelul de 5,1% din noiembrie 2010, cel mai ridicat din ultimele 30 de luni.
Biroul chinez de Statistică a publicat vineri şi datele privind Indicele Preţurilor de Producţie, indicator al inflaţiei în sectorul vânzărilor en gros, care a crescut cu 7,2% în februarie, comparativ cu perioada similară din 2010, depăşind creşterea din ianuarie, de 6,6%.

Citeste si:  Acciza totală la ţigarete va creşte la 1 aprilie cu 3,16%, la 84,37 euro la mia de ţigarete

Joi, Banca Populară a Chinei (banca centrală) a anunţat că estimează o creştere a inflaţiei pentru acest an de 5%, din cauza majorării preţurilor internaţionale ale materiilor prime. Premierul chinez, Wen Jiabao, a semnalat, în urmă cu câteva zile, că se aşteaptă la o inflaţie de 4% în 2010.
Creşterea preţurilor reprezintă una dintre principalele preocupări ale guvernului chinez, care consideră că este necesar un control al acestora pentru a evita nemulţumirea socială, care ar putea genera revolte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata