EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

„Îngroparea” pensiilor private în Anglia: sistemul va fi renaţionalizat curând

Ministrul britanic al muncii şi pensiilor, Iain Duncan Smith, a anunţat o reformă amplă a sistemului de pensii de stat. În numele simplificării, Duncan Smith intenţionează să crească pensia de bază, să elimine sistemul actual pe mai multe niveluri şi să reducă conturile personale introduse pentru prima dată de guvernul Thatcher, în 1987, notează Wall Street Journal.

Sistemele de pensii din întreaga lume dezvoltată au ajuns într-un punct critic, în contextul în care populaţiile îmbătrânite şi guvernele se confruntă cu un balon al datoriilor publice. Marea Britanie se află astăzi în poziţia privilegiată de a poseda în partea de sus a sistemului său public de economii, unul privat extins, relativ izolat de capacitatea tot mai incertă a guvernului de a asigura obligaţiile de pensii.
Din păcate, este de părere WSJ, reformele lui Duncan Smith servesc pe termen lung mai ales pentru a consfinţi elemente nesustenabile ale sistemului britanic, eliminându-le pe cele de dorit.

Regimul „platesti pe măsură ce eşti plătit (pay-as-you-go) din Marea Britanie are multe în comun cu sisteme similare din Europa şi SUA. Pensia de stat de bază prevede în prezent un beneficiu maxim de 97,65 lire pe săptămână de persoană. În partea de sus a sistemului de bază se află unul secundar, pe care lucrătorii îl pot completa cu economii suplimentare până la o anumită sumă.
Reformele propuse de coaliţia din Marea Britanie vor elimina acest al doilea nivel, cu scopul pe termen lung, aşa cum a declarat Duncan Smith, de a crea un sistem care plăteşte aproximativ 140 de lire pe săptămână.

Acest lucru, a argumentat el, va elimina actualele confuzii ale cetăţenilor privind relaţia dintre ceea ce au pus deoparte pentru pensie şi ceea ce primesc ca beneficii mai târziu. „Trebuie să fie limpede ca cristalul pentru tinerii care economisesc că se plăteşte pentru a economisi”, a spus ministrul marţi.
Dar a plăti National Insurance (NI) nu înseamnă a economisi, ci este un impozit, ale cărui venituri sunt folosite pentru plata pensiilor actualilor pensionari, subliniază analiza.

„Simplificarea” a devenit pentru prima dată „mantra” directoare pentru reforma sistemului de pensii din Marea Britanie sub laburişti, în 2004. Dar propunerea lui Duncan Smith marchează continuarea unui proiect laburist foarte diferit şi mai puţin benign – renunţarea la introducerea de conturi private la sistemul de pensii de stat, realizată de Margaret Thatcher.
Aceste reforme le-au acordat britanicilor opţiunea de a renunţa la sistemul secundar şi de a-şi plasa în schimb economiile suplimentare în conturi private personale. Astăzi, aproximativ 40% din lucrătorii britanici au ales această cale.

Tendinţa a fost de a face economiile private mai puţin de dorit. Cele mai recente propuneri de simplificare a sistemului coincid cu demersul de a-l renaţionaliza, deşi miniştrii coaliţiei nu vor recunoaşte curând acest lucru. Costurile suplimentare ale regimului forfetar al lui Duncan Smith vor fi acoperite de banii economisiţi prin eliminarea reducerilor NI pentru persoanele care au decis să nu participe la sistem.

A pune capăt sistemului de pensii secundar va aduce întreg regimul de pensionare pe bază de economii sub controlul guvernului, închizând opţiunile pentru mulţi lucrători care ar prefera ceva mai sigur decât o promisiune politică de a plăti un anumit nivel de beneficii cândva în viitor.
Un sistem de pensii fără nivelul secundar, public sau privat, diluează legătura dintre contribuţiile unei persoane la sistem şi beneficiile acumulate. Dacă guvernul vrea ca mai mulţi oameni să economisească trebuie să încurajeze conturile personale nu renunţarea la ele, consideră în final WSJ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata