Japonia, lovită de tsunami după cutremurul de 8,8 grade pe scara Richter. Alte 20 de ţări, ameninţate. VIDEO-LIVE

Un seism puternic cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara momentului a lovit vineri (11 martie 2011) coasta de nord-est a Japoniei, zdruncinând clădiri în capitala Tokio şi provocând răniţi, cel puţin un incendiu şi un tsunami de 4 metri, a anunţat postul de televiziune NHK citat de Reuters.

Un tsunami de 10 metri a fost observat în portul Sendai, nord-estul Japoniei, după cutremurul extrem de puternic, cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara momentului, care a lovit coasta de est a ţării, informează Kyodo. Agenţia EFE precizează că televiziunea locală japoneză a prezentat imagini cu valul imens de apă care mătură maşini şi a ajuns în zona clădirilor.

Televiziunea publică a arătat flăcări şi fum de la o clădire din Odaiba, o suburbie a Tokio, iar trenurile de mare viteză spre nordul ţării au fost oprite. Imaginile difuzate de televiziune au arătat bărci, maşini şi camioane aflate în apă.  ‘A fost probabil cel mai puternic seism pe care l-am simţit de când am venit în Japonia, în urmă cu peste 20 de ani’, a afirmat corespondentul Reuters Linda Sieg.

Autorităţile japoneze au emis o alertã de tsunami de nivel maxim. Coasta japoneză ar putea fi lovită de un tsunami de mare amploare, a cãrui înãlţime ar putea ajunge pânã la şase metri.  Alerta de tsunami vizează atât teritoriul Japoniei, dar şi Rusia, Insulele Mariane şi Filipine.„Un cutremur de o asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător care poate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastele mai îndepărtate în câteva ore”, au precizat experţii. Seismologii au plasat în alertă şi Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

Potrivit imaginilor emise de televiziunile locale, coasta Japoniei a fost lovită de un tsunami de zece metri. Imaginile arată cum mai multe maşini şi case plutesc pur şi simplu pe apele care au inundat un oraşel de coastă.Principalul aeroport din Tokyo a fost închis de către autorităţi, în urma seismului. Cel puţin şase incendii au fost semnalate la Tokyo,  în urma cutremurului puternic, informează agenţia de presă Jiji, citată de AFP.

VIDEO -LIVE

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.