Moscova ar putea relua urmărirea penală împotriva Iuliei Timoşenko

Perspectiva redeschiderii în Rusia a unor dosare penale pe numele Iuliei Timoşenko, fost premier al Ucrainei, este discutată în prezent în mediul noii puteri de la Kiev.

În opinia experţilor, pentru reanalizarea vechilor dosare au apărut, într-adevăr, noi elemente, însă tot ei presupun că partea rusă le va folosi mai degrabă ca un atu în negocierile cu Ucraina. În speţă, Moscova îi recomandă Kievului să se gândească la posibilitatea aderării la Uniunea Vamală a Comunităţii Statelor Independente (CSI), în cadrul căreia ar putea fi continuate negocierile privind crearea unei zone de comerţ liber cu UE, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Până acum, conducerea ucraineană refuza categoric să ia în calcul posibilitatea integrării economice în cadrul CSI, deoarece considera că, până la sfârşitul anului, va fi semnat un acord privind înfiinţarea zonei de comerţ liber cu UE. Însă, în ultimele luni negocierile pe marginea integrării europene a Ucrainei s-au încetinit.
Experţii sunt de părere că acest lucru s-a întâmplat inclusiv datorită eforturilor Iuliei Timoşenko, care, luând cuvântul în numele opoziţiei, îi creează Occidentului impresia că o apropiere cu Ucraina este imposibilă în timpul preşedinţiei lui Ianukovici.

Citeste si:  Lipsa somnului perturbă funcţionarea a sute de gene

În opinia şefului-adjunct al Comisiei pentru probleme externe a parlamentului ucrainean, Taras Cernovîl, prin retorica sa Timoşenko discreditează nu doar echipa lui Ianukovici, ci Ucraina ca stat.
‘În acest sens, activitatea Iuliei Timoşenko îi convine politic Rusiei’, subliniază Cernovîl. Oficialul ucrainean aminteşte de informaţiile deconspirate de site-ul WikiLeaks, conform cărora puterea rusă avea o atitudine ostilă faţă de fostul preşedinte Viktor Ianukovici şi nu nutrea mari speranţe nici în privinţa lui Ianukovici.

‘În mesajele deconspirate, Timoşenko este numită singurul candidat la preşedinţia Ucrainei cu care Moscova ar dori să aibă de-a face. Nu cred că s-a schimbat ceva de atunci şi, din acest motiv, nu cred că Rusia ar putea reanima dosarele împotriva Iuliei Timoşenko’, afirmă Cernovîl.
Cu toate acestea, în opinia expertului Igor Koliuşko, ‘incertitudini juridice există’. ‘Anchetele împotriva Iuliei Timoşenko au fost demarate şi au fost suspendate de nenumărate ori, iar astăzi nimic nu poate fi exclus’, afirmă Koliuşko.

Citeste si:  Statul Wisconsin, în pragul falimentului; guvernatorul ia măsuri împotriva angajaţilor publici şi sindicatelor

Potrivit expertului, actualei puteri ucrainene i-ar conveni reluarea în Rusia a urmăririi penale împotriva Iuliei Timoşenko. ‘Timoşenko atrage atenţia Europei asupra faptului că opoziţia este persecutată în Ucraina, ceea ce majorează popularitatea fostului premier. Dacă Rusia ar începe o nouă anchetă, situaţia ar arăta cu totul altfeľ, subliniază expertul.

În 2009, în ajunul alegerilor prezidenţiale, partea ucraineană a recunoscut şi s-a obligat să acopere datoria de 405 milioane de dolari pe care o are în faţa Ministerului Apărării al Rusiei. Datoria datează de la mijlocul anilor 1990, când, în calitate de preşedinte al corporaţiei ‘Sistemele Energetice Unitare ale Ucrainei’ (EESU), Timoşenko semnase cu ministerul rus un acord tip barter, ‘gaz în schimbul materialelor de construcţie’. Partea ucraineană, însă, livrase mărfuri cu mult sub valoarea celor 450 milioane primite de la partea rusă.

Cu o lună în urmă, în mass-media au apărut informaţii conform cărora Procuratura Ucrainei s¬ar fi adresat colegilor ruşi pe marginea ‘vechiului dosar EESU’. Deputatul ucrainean Aleksandr Efremov, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, nu exclude posibilitatea ca Federaţia Rusă să reia acele anchete, pentru a-şi întoarce banii. Dimpotrivă, experţii consideră că partea rusă nu va ‘scormoni trecutuľ. ‘Rusia nu este interesată să contribuie la crearea unei imagini de martiră a Iuliei Timoşenko.

Citeste si:  Vladimir Putin a promis modernizarea Rusiei şi o "democraţie directă"

Rusia nu va relua fără un scop concret aceste dosare penale, chiar dacă tehnic şi teoretic o asemenea posibilitate există’, afirmă directorul filialei de la Kiev a Institutului pentru ţările din CSI, Vladimir Kornilov. În opinia politologului Viktor Meniailo, partea rusă s-ar putea folosi de datoria neachitată în calitate de element de şantaj la adresa Iuliei Timoşenko.
În opinia politologului, acest lucru ar putea permite în asemenea măsură deteriorarea relaţiilor dintre UE şi Ucraina, încât să oblige conducerea ucraineană să renunţe la integrarea în UE şi să revină la problema un parteneriat cât mai strâns în cadrul CSI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata