Preţul alimentelor explodează. Se întoarce inflaţia cu două cifre?

Gandul: Cum a ajuns cartoful o investitie mai profitabila decat aurul sau bursa: s-a scumpit cu 17% in doar doua luni

In numai doua luni, cartofii, numiti si „a doua paine a romanilor”, s-au scumpit cu 17%, conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). Si asta dupa ce anul trecut cartofii s-au scumpit cu 45%, conform Gandul.

In primele doua luni ale anului, cumulat, bursa a crescut cu 9,6%, in timp ce aurul s-a ieftinit cu 4,8%, iar dobanda oferita de banci pentru un depozit in lei nu ar acoperi nici macar costurile de deschidere a contului.

Citeste si:  Minea (Romalimenta): Majorarea preţului la gaze se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar

Un calcul simplu arata ca, daca cineva ar fi cumparat cartofi la finele anului trecut si i-ar fi vandut la finele lui februarie, ar fi obtinut un castig mai mare decat ar fi avut investind la bursa sau in aur sau decat randamentul oferit de banci la depozite.

In 2010, cand cartoful s-a scumpit cu 45%, indicele BET-C al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care reflecta evolutia tuturor titlurilor de pe bursa, a crescut doar cu 14%.

Romania Libera: Se intoarce inflatia cu doua cifre?

La randul lor, reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR) sustin ca si in urmatoarele luni vor continua scumpirile la alimente.

Citeste si:  Ce scumpiri aduce anul 2010: mâncarea, viciile şi carburanţii vor costa mai mult. Salariile rămân la acelaşi nivel

„Nu trebuie sa luam in considerare doar pretul graului, de exemplu, care a inregistrat, in ultima perioada, o crestere spectaculoasa. La noi, de la inceputul anului, pretul ingrasamintelor s-a dublat, iar combustibilii se scumpesc de la o zi la alta. Toate aceste scumpiri se vor regasi in preturile la alimente”, a declarat Marcel Cucu, de la LAPAR, pentru Romania Libera.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara considera ca scumpirile vor continua cel putin pana la viitoarele recolte.

„Este o criza a alimentelor la nivel international si nici noi nu avem cum sa fim ocoliti. Lunile urmatoare vor veni cu alte si alte scumpiri la alimente. Cat priveste cultura cartofului, este destul de probabil ca preturile sa mai creasca, daca tinem cont ca s-a vandut din depozite si toata samanta de cartof. Nu mai exista, de cateva luni, nimic pe stocuri, in schimb, importam si acest lucru se resimte in buzunarele consumatorilor„, a mentionat Dragos Frumosu, presedintele FSIA.

Citeste si:  Scumpirea utilităţilor a majorat costurile IMM-urilor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata