UE trebuie să adopte măsuri importante pentru a calma pieţele

Premierul elen George Papandreou a afirmat vineri (11 martie 2011) că ţara sa îşi îndeplineşte obiectivul de reformare a economiei, iar acum Europa trebuie să adopte decizii importante pentru a calma pieţele financiare, transmite Reuters.

‘În criza financiară din zona euro, noi suntem într-o poziţie dominantă cu programul nostru, am adoptat măsuri dureroase pentru redresarea economiei, dar acum Europa trebuie să ia decizii – decizii europene importante – pentru a calma pieţele’, le-a declarat reporterilor oficialul elen.
Papandreou a vorbit înaintea summitului UE consacrat situaţiei din Nordul Africii, iar, mai târziu, liderii zonei euro urmează să discute măsurile necesare rezolvării crizei datoriilor.

Citeste si:  Ajutor de la Orange pentru comunităţile afectate de inundaţii

Pe de altă parte, liderii din zona euro vor încerca să vadă cum poate fi consolidat Instrumentul European de Stabilitate Financiară (EFSF), dar surse diplomatice germane au estimat că este puţin probabil să se ajungă la un acord vineri. Problema creşterii capacităţii de împrumut ar urma să fie soluţionată la finalul acestei luni, în condiţiile în care Berlinul se opune acordării unui rol direct sau indirect pentru EFSF în achiziţionarea de obligaţiuni de stat pe piaţa secundară.

Declaraţia premierului elen vine după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s a anunţat luni că a coborât, cu trei trepte, ratingul pentru obligaţiunile emise de guvernul Greciei până la ‘B1’ de la ‘Ba1’, perspectiva asociată fiind una negativă. Moody’s avertizează că ar putea decide o nouă retrogradare, dacă angajamentul guvernului grec faţă de programul de austeritate va da semne de slăbire sau dacă dorinţa Troika UE-FMI-BCE de a oferi sprijin Greciei va începe să scadă.
Decizia Moody’s de a coborî cu 3 trepte ratingul pentru obligaţiunile emise de guvernul Greciei, până la ‘B1’ de la ‘Ba1’, este ‘complet nejustificată’ şi arată că agenţiile de rating trebuie reglementate mai strâns, a apreciat luni Ministerul grec de Finanţe.

Citeste si:  Băncile din Grecia ar putea să nu aibă nevoie de toată suma alocată de UE şi FMI pentru recapitalizare
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close