EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Industria tutunului va fi bulversată dacă se va permite vânzarea pachetelor de ţigarete generice

Directiva europeană prin care se doreşte introducerea pe piaţă a pachetelor de ţigarete generice, respectiv nepersonalizate, va conduce la o bulversare a industriei de profil, a declarat marţi (8 martie 2011) în cadrul unei mese rotunde, Andrei Vasilescu, director Philip Morris România.

‘Această Directivă a suscitat un interes enorm pentru opinia publică. De regulă, după ştiinţa mea, pe site-ul Comisiei Europene se strâng, zilnic, 2-3.000 de opinii la consultări publice, dar în cazul tutunului la finalul etapei de consultare s-au colectat circa 80.000 de opinii. E greu de conceput ca o industrie care vinde un produs legal, deşi nociv, dar care se supune competiţiei, va putea exista în condiţiile în care elementul numărul 1 este concurenţa.

Dacă în 3 ani de zile, toate aceste măsuri votate ulterior de către Parlamentul European, vor intra în vigoare, mă întreb ce se va întâmpla cu piaţa tutunului’, a afirmat Vasilescu. La rândul său, europarlamentarul Sebastian Bodu a menţionat că este împotriva dispariţiei ideii de brand, chiar şi în cazul produselor de tutun. ‘Deşi nu sunt un fumător, sunt împotriva unei reglementări care promovează dispariţia brandului chiar şi în cazul tutunului’, a susţinut Bodu.

Din partea avocaţilor, Valentin Constantinof, preşedintele Casei de Avocatură Constantinof&Asociaţii a subliniat faptul că dispariţia brandului va conduce la creşterea contrabandei, cât şi a încrederii consumatorului.

‘Dreptul la marcă duce la dispariţia competiţiei şi sunt foarte multe efecte negative. Prin această reglementare se va limita dreptul consumatorului de a şti sau de a alege un produs. Acest lucru va duce la scăderea încrederii consumatorului în produs, dar şi la creşterea contrabandei cu ţigarete. Limitările dreptului de proprietate vor da posibilitatea companiilor să ceară despăgubiri’, a explicat Constantinof.

Potrivit unui studiu de piaţă realizat de către compania de cercetare Novel, piaţa neagră a ţigaretelor era, în luna septembrie 2010, de 24,4%, iar comerţul ilicit a cunoscut o scădere faţă de nivelul record, de 36,2% în ianuarie. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, în 2009 cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste două miliarde de euro, din accize şi TVA.

Prin OUG nr. 54/2010, pe teritoriul României este incriminată ca infracţiune deţinerea sau comercializarea a peste 10.000 de ţigarete nemarcate sau marcate necorespunzător (de contrabandă). Fapta se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contravenţionale au crescut până la 100.000 de lei.

La nivelul Uniunii Europene s-a pus în discuţie amendarea Directivei 37/2001 privind reglementarea produselor de tutun. Măsurile propuse de către Comisia Europeană în cadrul procesului de consultare publică prevăd introducerea pachetelor de ţigarete generice (nepersonalizate).

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, actualmente deputat în Parlamentul European, organizează, luni, la Bucureşti, masa rotundă cu tema ‘Impactul politicilor europene asupra mediului de afaceri din România’, la care şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai mediului de afaceri din România pentru o discuţie directă despre modul în care deciziile luate la Bruxelles le afectează activitatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata