EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Naveta Discovery scoasă la vânzare

NASA a scos la vânzare transportatorul spaţial Discovery pentru suma de 28,8 milioane de dolari (20,7 milioane de euro), care şi-a încheiat miercuri ultimul zbor spaţial cu numărul 39, informează ziarul El Mundo.

De fapt suma pretinsă de agenţia spaţială americană este zero: 20,7 milioane de euro îl reprezintă costul operaţiunilor de curăţare a componentelor toxice – mai ales cele de combustibil – ale navei care va dura 9 luni. După aceea transportatorul va putea fi achiziţionat de orice muze care şi-l doreşte. Fapt ce a suscitat o amplă polemică, având în vedere că până acum cinci muzee îl revendică potrivit ziarului The New York Times.

Între care şi Muzeul NASA din Houston (Texas), care a lansat o pagină web reclamând ca naveta ‘să se întoarcă acasă’, sau cel al Aviaţiei din Seattle, care îşi proclamă drepturile bazându-se pe faptul că avionul spaţial a fost parţial construit de fabrica Boeing din oraş.
Un alt muzeu care vrea naveta este cel al Aerului şi Spaţiului din New York, cunoscut turiştilor care vizitează oraşul pentru exponate precum legendarul avion-spion SR-71. Muzeul a lansat chiar o campanie online de semnături pentru ca naveta – sau măcar una din cele două gemene ale sale Atlantis şi Endeavour – să ajungă în oraşul zgârâie-norilor.

Unele muzee au mers chiar mai departe şi au început să construiască chiar instalaţia în care va fi expusă naveta, deşi nu au nicio certitudine că le va reveni lor. Este cazul Muzeului Forţei Aeriene din Dayton, Ohio, în a cărui bază s-a semnat acordul de pace care a pus capăt războiului din la Bosnia şi unde s-a născut primul pionier al avuaţiei Orville Wright.
Muzeul a primit deja 10 milioane de euro de la guvernul lui Barack Obama pentru a primi transportorul. Însă deşi Casa Albă pare să mizeze pe Dayton, Congresul a decis ca avionul spaţial să ‘se pensioneze’ la Muzeul Smithsonian din Washington.

Şi pentru aceasta a anunţat că va plăti, cu o dotare bugetară extra, cele 20,7 milioane de euro pentru curăţarea navatei Discovery. Între timp, NASA are propria miză: Centrul Spaţial Kennedy, alături de rampa de lansare de unde Discovery a efectuat deja 39 de misiuni.
Cei care nu se gândesc încă la Discovery pot opta pentru alte transportatoare: Endeavour, care va realiza ultimul voiaj (cu numărul 25) luna viitoare, sau Atlantis care va ieşi în spaţiu, dacă totul decurge cum este prevăzut, în iulie.

Cu acest voiaj, SUA vor încheia capitolul avioanelor spaţiale cunoscute ca ‘transportatoare’ (‘shuttle’ – cuvânt care desemnează un vehicul ce realizează trasee regulate), un program marcat însă de probleme tehnice şi de pierderea în accident a două din cele cinci nave ale flotei, Challenger, în 1986 şi Columbia, în 2003.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata