Sergiu Nistor: „La Roşia ni se cere să înlocuim istoria”

– Sergiu Nistor, secretarul Comisiei Naţionale pentru UNESCO, crede că singura soluţie pentru localitatea din Alba este includerea acesteia pe lista Patrimoniului Mondial. Expertul român consideră că principala vină în acest caz îi aparţine chiar statului, cel care „i-a abandonat“ pe locuitorii din Roşia Montană.

Sergiu Nistor este secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Opiniile sale sunt însă la ani-lumină de cele pe care te-ai aştepta să le auzi de la cineva care coordonează o structură a statului.

Când vorbeşte despre situaţia de la Roşia Montană, Nistor nu se sfiieşte să plaseze o mare responsabilitate (poate chiar cea mai mare din acest caz) chiar pe umerii statului român. Îl acuză de abandonul oamenilor din zonă. Şi de faptul că, prin indiferenţa sa, i-a obligat pe locuitorii unei foste zone miniere să trebuiască să aleagă între moştenirea de familie, pământul, şi tonele de bani aruncate de către compania minieră Roşia Montana Gold Corporation.

Citeste si:  Curtea de Apel Bucureşti: Certificatul de urbanism pentru proiectul minier de la Roşia Montană este valid şi legal

Singura soluţie pentru ieşirea din impasul de acolo, declară acelaşi Sergiu Nistor, ar fi trecerea localităţii în patrimoniul UNESCO. Ar fi şi singura modalitate prin care am scăpa de judecata aspră, dar corectă a generaţiilor viitoare.

„Oamenii nu pot fi abandonaţi de stat”

– Care credeţi totuşi că este soluţia? O implicare financiară puternică a statului în zonă? Este realizabilă introducerea localităţii în circuitul turistic?

– Implicarea statului este esenţială. Până în acest moment, dezbaterea s-a făcut între partizanii proiectului minier, dotaţi cu bugete şi cifre, şi apărătorii patrimoniului natural şi cultural, dotaţi cu principii şi rezoluţii internaţionale. Statul s-a mulţumit să asiste pasiv la aceste dezbateri, asemeni unui arbitru la un meci de rugby care, în loc să se afle pe teren şi să conducă jocul în limitele regulamentului, se găseşte la peluză, unde ronţăie seminţe, bucurându-se de spectacolul ce degenerează în confruntare fizică. Este deja ceasul al 12-lea pentru a pune capăt unor discuţii în absenţa responsabililor guvernamentali care se disting prin absenţă şi poziţii publice dubioase. Este cazul, în principal, al ministrului responsabil cu patrimoniul naţional.

Citeste si:  Rovana Plumb: Proiectul Roşia Montană va fi supus unei dezbateri reale, în cel mai democratic for-Parlamentul

– Despre Roşia Montană s-a discutat şi se discută destul de mult. Există multe persoane care, prinse în lupta asta cu argumentele, despre care pomeneaţi şi dumneavoastră, nu reuşesc să mai înţeleagă care este adevărata miză a unei astfel dezbateri? Cum i-aţi descrie clar unei astfel de persoane impasul de la Roşia Montană?

– Nu poţi da responsabilităţi majore, cu relevanţă naţională sau poate chiar internaţională unei colectivităţi pe care tu, ca stat, o abandonezi în sărăcie, ignoranţă şi lipsă de sprijin şi solidaritate. A pune pe cineva în dilema de a muri de foame sau de a-şi vinde icoana, ultima, de pe peretele casei părinteşti, este imoral, iresponsabil şi va fi aspru judecat de cei care ne vor succeda. La Roşia Montană, proiectul minier extrage valoare, distruge istoria şi o înlocuieşte cu o copie: în loc de patrimoniu real, viu, vom avea cel mult o muzeificare, în loc de natură sălbatică, autentică, vom avea terenuri replantate.

Citeste si:  DNA: Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte

Continuarea în Adevărul

Citește și
3 Comentarii
  1. cetatean spune

    vezi ce se intimpla in japonia acum , acolo unde obiective de importanta nationala au trecut prin „privatizari si parteneriate publice private” in miinile unor incopetenti care alerga dupa prifit cu orice pret…ginditiva ca exploatare aurului se face cu cianuri !

  2. cotoi spune

    luati aminte la ce se intimpla in japonia…obiectivele de interes national NU TREBUIE DATE IN ADMINISTRARE PRIVATA !!!! adsta au facut japonezii cu centralele nucleare…ginditi-va ca, aurul se proceseaza cu CIANURI… toate obiectivele de interes national trebuia sa ramina in administrarea statului …celelalte, lA PARTICULARI!

  3. andra spune

    Pai si daca statul nu face nimica, nu-i mai bine sa acceptam investitia asta, decat sa-i lasam pe oamenii aia sa moara de foame? daca statul s-ar fi implicat, as fi inteles, dar asa, acesta pare a fi singurul proiect pentru zona respectiva, asa ca sa-i dea drumul o data!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata