Zegrean s-a antepronunţat în privinţa Codului muncii, CCR trebuie să ia măsuri

Deputatul PNL Alina Gorghiu solicită, prin intermediul unui comunicat de presă remis luni (14 martie 2011) Curţii Constituţionale a României (CCR) să ia măsuri ca urmare a declaraţiilor preşedintelui acestei instituţii, Augustin Zegrean, care s-ar fi „antepronunţat” în privinţa Codului muncii.

„Întrebat dacă sunt riscuri constituţionale privind proiectul Codului muncii, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a răspuns: ‘L-am citit cu mare atenţie. Cred că nu sunt, deşi nu pot să mă pronunţ, încă n-am fost sesizaţi’. Nu pot să nu remarc că preşedintele CCR pare să ignore faptul că acest Cod al muncii, lege definitorie a statului, trece prin angajarea răspunderii, neexistând situaţia aceea excepţională, prevăzută de Constituţie, pentru procedura angajării răspunderii.

Citeste si:  „E-mail-uri capcană” în numele Ministerului de Finanţe

Pornind chiar şi de la acest singur argument, poziţia acestuia ridică semne de întrebare, pe care ar trebui să le lămurească plenul Curţii”, se arată în comunicatul citat.
Gorghiu consideră că antepronunţarea preşedintelui CCR este „contrară legii” iar judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi „să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale”.

„Consider că un stat de drept se defineşte prin respectarea cu stricteţe a literei legii, cu atât mai mult de către cei chemaţi să vegheze la respectarea ordinii constituţionale.
Deşi nu am atacat niciodată public verdictele Curţii Constituţionale, care, nu de puţine ori, s-a contrazis pe sine însăşi în decizii, apreciez că simpla necunoaştere a obligaţiilor ce revin judecătorilor aruncă o umbră de îndoială asupra profesionalismului întregii instituţii”, a afirmat Gorghiu, potrivit comunicatului amintit.

Citeste si:  Fenechiu: Orice candidat la conducerea PNL ar trebui să aibă sprijinul a 5 filiale
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata