EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Mega-cutremurul din Japonia a fost prezis încă din anii ’70 de un savant sovietic

Seismologii ruşi califică seismul care a zguduit vineri Japonia drept un mega-cutremur la scară planetară, prezicând noi replici ai acestuia cu magnitudinea de peste 8 grade şi indică asupra faptului că dezastrul fusese prevăzut încă în anii 70 de un savant sovietic, relatează luni agenţia de presă Interfax.

În Japonia este posibil încă un cutremur puternic care să provoace un nou val seismic devastator, susţine doctorul în fizică şi ştiinţe matematice Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de Seismologie al Institutului de Geologie Marină şi Geofizica (IMGG) de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei. ‘Cutremurul produs la 11 martie în Japonia poate fi considerat un megacutremur la scară planetară.
Nimeni nu se aştepta la un eveniment seismic catastrofaľ, afirmă acesta, indicând că numai în primele 24 de ore după seismul de 9 grade de vineri Serviciul de Geologie al SUA (USGS) a înregistrat 150 de replici, cu magnitudinea variind între 5 şi grade pe scara Richter.

În acest număr enorm de replici nu este însă niciuna de peste 7,2 grade sau mai mare, ceea ce, potrivit expertului rus, indică prezenţa unei ‘găuri’, fapt ce în natură nu se întâmplă. De aceea, în opinia sa, în timpul apropiat este posibil un nou cutremur de circa 8 grade şi poate chiar mai mare, însă savantul rus nu a dorit să menţioneze când se va produce un astfel de seism. ‘Nimeni nu ştie acest lucru.

El poate avea loc în câteva zile sau peste o săptămână, ori poate peste o lună sau chiar mai târziu’ – a apreciat Tihonov, evocând cutremurul din Sumatra-Andaman din 2004, când o replică de 8,6 grade a avut loc la o distanţă de 3 luni de puternicul cutremur ce a provocat valul seismic. Potrivit lui Ivan Tihonov, replica s-ar putea produce în zona afectată deja de lângă insula Honshu (lungimea zonei – circa 470 km) sau mai la nord ori sud de aceasta. El mai spune că puternicul seism din Japonia a fost prevăzut încă în anul 1971 de academicianul sovietic Serghei Fedotov.

‘Dar nici el nu şi-a putut imagina că acesta va fi un megaeveniment seismic. În urmă cu cinci ani, am atras atenţia asupra zonelor cu cel mai mare risc de cutremur, situate la est de insula Hokkaido şi insula Honshu şi am menţionat că este o perioadă deosebit de periculoasă pentru această zonă, care a început în decembrie 2009 şi, potrivit prognozelor mele, urma să se încheie către 20 martie 2011’, a spus expertul rus citat de Interfax.
Seismologul amintit mai spune că astfel de megaevenimente sunt strâns grupate în timp. Devastatorul seism din Japonia a fost precedat de cutremurul de 9,3 grade din Sumatra-Andaman (2004), soldat cu 227.000 de morţi, şi de cel din Chile (2007) cu o magnitudine de 8,8 grade şi care a făcut 507 de morţi.

‘După seismul din Chile, eu am spus de mai multe ori că ar trebui să ne aşteptăm la încă un megacutremur, dar în ce zonă a Pacificului nu puteam să ştiu’, a spus seismologul rus, subliniind că seismul devastator din Japonia va afecta activitatea seismică în zona Kurile-Kamceatka pentru o lungă perioadă de timp.
În acelaşi context, şeful filialei din Sahalin a Serviciului geofizic de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, Iuri Levin, adaugă că seismologii japonezi aşteptau demult un cutremur de mare magnitudine.

‘Seisme puternice în această zonă se produc periodic, la un interval de 40-50 de anľ, afirmă el, indicând că marele cutremur de vineri fusese precedat de cutremurul din 9 martie 2011, în apropiere de insula Honshu, urmat de o serie de replici mai slabe. Oamenii de ştiinţă au decis că evenimentul seismic aşteptat a avut deja loc şi nu vor mai urma replici şi mai puternice.
‘Nimeni nu se aştepta că dezastrul abia urma să se producă şi că seismul din 9 martie este doar un precursor al unui eveniment seismic chiar mai puternic’, a spus Levin, care nu exclude posibilitatea unui cutremur de 8-9 grade pe coasta estică a insulei Kamceatka sau în insula Sahalin (Extremul Orient rus).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata