Schema devalizării Electrica SA cu 20.000.000 de euro. Banii societăţilor de stat sunt furaţi prin cesiuni de creanţă şi prin executare silită

– Procurorii anticorupţie au oprit în această lună o afacere prin care au fost scoşi din vistieria SC Electrica SA, societate cu capital integral de stat, milioane de euro. Ziarul „Puterea” prezintă în exclusivitate cum, în numai patru luni de zile, au fost scoase din patrimoniul financiar al SC Electrica SA pe calea executării silite cel puţin 20.000.000 de euro.

Deocamdată, au fost arestate preventiv numai persoanele de la suprafaţa sistemului pentru că fabuloasa sumă a fost scoasă din conturile SC Electrica SA prin executare silită, pe calea justiţiei, fiind acoperită de o puternică aparenţă de legalitate.

Citeste si:  64 de firme din Iaşi, executate silit de o bancă într-o singură zi

SC Electrica SA a devenit „atractivă” imediat ce în conturile ei au intrat sumele provenite din privatizarea unor sectoare de activitate. Pretextul a fost executarea silită a unei creanţe pe care SC Electrica o avea de achitat către Termoelectrica SA, societate aflată în acelaşi grup economic.

Sentinţa a obligat SC Electrica SA să achite SC Termoelectrica SA 31.557.229,06 lei în contul comun deschis de reclamantă şi de avocatul Voicu. Suma reprezintă penalităţi calculate la o creanţă de 88.844.487,46 lei, suma achitată voluntar de SC Electrica în contul SC Termoelectrica. Mai departe, avocatul Voicu cesionează creanţa primită pe aceeaşi cale unei societăţi de recuperare a creanţelor, SC Best Recovery Solution SRL. Din acest moment începe, practic, să se sifoneze banii din conturile Electrica.

Citeste si:  Negocierile dintre Electrica şi Fondul Proprietatea s-au încheiat fără un acord

Toate conturile societăţii, de la 20 de societăţi bancare, au fost poprite la cererea executorului judecătoresc Paul Rocoşanu, angajat în recuperarea creanţei Termoelectrica cesionate de Voicu societăţii de recuperare.

SC Electrica nu a fost anunţată de cesiune, ci numai de faptul că i s-au poprit conturile de unde au fost scoase prin trageri succesive 20.000.000 de euro.

Executarea silită s-a facut fără titlu, executorul bancar motivând că sentinţele comerciale sunt învestite cu formulă executorie şi că, dacă s-ar fi adresat instanţei, ar fi fost refuzat pe acest motiv. În consecinţă, a trecut la executarea conturilor, direcţionând banii în contul Best Recovery Solution. Continuarea în Puterea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close