Opinie de Adrian Vasilescu, BNR: Pe 2 aprilie aşteptăm o nălucă

– O dezbatere aprinsă, în care s-au angajat politicieni, experţi economici şi chiar profesori, face vrând-nevrând un orizont de aşteptare din ziua de 2 aprilie. România, atunci, ar putea ieşi oficial din recesiune, relatează ZF.ro

Prima nedumerire: de ce 2 aprilie?

Confuzia se împleteşte cu lipsa de cunoştinţe. Fiindcă joi, 31 martie, nu vom avea niciun fel de date. Abia atunci se va trage linie şi vor începe să fie făcute calculele. Dar mulţi dintre participanţii la acest joc al prezicerilor, trecând peste „ziua păcălelilor”, cred că sâmbătă, 2 aprilie, va fi dat verdictul.

Citeste si:  Domnule Boc, angajaţi-ne pe toţi la stat

Dar la 2 aprilie nu va fi dat niciun verdict. Totul e o nălucire. După încheierea primului trimestru, Institutul Naţional de Statistică va avea nevoie de ceva timp ca să tragă concluziile. Abia pe la începutul lunii mai vom cunoaşte primele estimări privind creşterea economică din trimestrul I. Iar prin iunie vom avea datele finale. Pe 1 aprilie însă ori pe 2 aprilie sau în oricare zi din aprilie nu vom afla niciun fel de răspuns la întrebarea care ne frământă: ieşim sau nu din recesiune. Vom mai avea de aşteptat încă vreo 30-40 de zile. Şi nu e vorba despre o întârziere tipic românească. Aşa se petrec lucrurile în lumea întreagă.

Citeste si:  Concursul pentru ocuparea posturilor vacante din învăţământul preuniversitar se desfăşoară luni

A doua nedumerire este legată tot de o confuzie. La noi, în dezbateri publice, se vorbeşte despre unul şi acelaşi fenomen – creşterea economică minus – fiind numit când criză, când recesiune. Deşi, de fapt, criza şi recesiunea sunt fenomene diferite în esenţa lor, chiar dacă ambele exprimă îmbolnăvirea gravă a economiei. Este de-a dreptul şocant să vezi cum sunt confundate recesiunea şi criza. Şi atunci, dacă simptomele nu sunt înţelese bine şi n-au parte de o diagnosticare corectă, ne mai putem aştepta la un tratament adecvat? Sau la o critică dreaptă a tratamentului aplicat?
Criza şi recesiunea sunt ca tusea şi junghiul: două simptome diferite ale aceleiaşi suferinţe. Continuarea în ZF.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. IMM spune

    Banca Nationala (in frunte cu isarescu) a ingenunchiat romania – ati omorit toate IMM-urile care nu mai pot si nu au mai putut imprumuta capital de lucru decit la dobinzi de 15 ori mai mari ca in UE , leul sus= adio exporturi , nu putem sa concuram cu cei care imprumuta capital de lucru la o dobinda de 3-5% (din tarile UE) .

  2. mikke spune

    zi pe fata 1 aprilie atunci iesim din recesiune 100% sigur

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close