SUA menţin dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero

Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a decis menţinerea ratei dobânzii de referinţă la nivelul minim record aproape de zero şi a anunţat că redresarea economiei se accentuează, atenuând temerile privind potenţialele riscuri inflaţioniste provocate de majorarea preţului energiei şi alimentelor, transmite Reuters.

Decizia Fed, anticipată de majoritatea analiştilor, vine la o zi după ce ce investitorii şi-au vândut masiv acţiunile pe bursele din întreaga lume, pe fondul temerilor provocate de impactul economic al cutremurului din Japonia şi de criza nucleară. De asemenea, Rezerva Federală va continua programul de cumpărare de bonuri de Trezorerie anunţat în noiembrie, program conform căruia Fed ar urma să injecteze până la 600 miliarde de dolari suplimentari în circuitul bancar până la finele lunii iunie 2011.

Obiectivul acestor operaţiuni este să coboare şi mai mult ratele dobânzilor pe termen lung, şi în consecinţă costul creditului, în speranţa că astfel gospodăriile vor fi stimulate să se împrumute pentru consum sau investiţii. ‘Redresarea economiei este pe un teren mai solid iar condiţiile generale de pe piaţa forţei de muncă par să se îmbunătăţească gradual’, se arată în declaraţia Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii.

De la precedenta reuniune de politică monetară a Fed, din ianuarie, economia SUA a dat semne de progres. Rata şomajului a scăzut în februarie la 8,9%, de la 9,8% în noiembrie. Totuşi, ritmul angajărilor arată că alte progrese vor fi făcute lent, pentru cei 8 milioane de americani care şi-au pierdut locurile de muncă în timpul crizei din 2007-2009.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.