Cum îşi reevaluează unele ţări sectorul nuclear

Accidentul de la centrala Fukushima din Japonia a provocat reacţii diverse din partea ţărilor care folosesc energia nucleară. Unele iau măsuri de precauţie, dar puţine se îndoiesc de securitatea centralelor lor şi deci nu intenţionează să renunţe la folosirea energiei nucleare, scrie săptămânalul L’Express în ediţia de miercuri (16 martie 2011).

În Franţa, Sarkozy este convins de ‘pertinenţa’ energiei nucleare. Guvernul a anunţat controale în centralele nucleare, François Fillon promiţând că ‘nicio chestiune ridicată’ de catastrofa japoneză nu va fi eludată.
Dar Nicolas Sarkozy a profitat de Consiliul miniştrilor pentru a-şi reafirma refuzul de a pune în discuţie politica nucleară aplicată de Franţa în anii 1960. Nicolas Sarkozy respinge ideea unui referendum privind folosirea energiei nucleare cerut de ecologişti.

Rusia: Premierul Vladimir Putin a solicitat marţi o analiză a sectorului nuclear din Rusia. El a precizat că Rusia nu are centrale nucleare în zone seismice şi nici nu are intenţia de a construi în asemenea locuri.
Un expert rus, academicianul Vladimir Kuzneţov, membru al Consiliului public din cadrul Agenţiei ruse pentru energia atomică (Rosatom), a afirmat totuşi marţi că patru centrale ruse prezintă un potenţial risc, iar două dintre ele – de la Balakovo (Volga) şi Rostov (pe Don, sud-vest) – se află în zone seismice active.

Rusia are în prezent 10 centrale nucleare, care au în total 32 de reactoare cu o putere de 24.242 megawaţi, care au produs 169,4 miliarde de kilowaţi în 2010. Statele Unite trebuie să îmbunătăţească ‘siguranţa’ centralelor lor. În timp ce parlamentarii americani au cerut un moratoriu asupra energiei nucleare, preşedintele Barack Obama a afirmat marţi că doreşte ca SUA să analizeze modul în care pot să ‘îmbunătăţească siguranţa şi performanţa’ centralelor lor nucleare.

‘Centralele nucleare sunt concepute astfel încât să reziste la diferite grade ale seismelor, dar nimic nu este sigur 100%’, a declarat preşedintele american într-un interviu pentru canalul local CBS.
China afirmă că nu va renunţa la dezvoltarea sectorului nuclear, iar Beijingul a cerut miercuri o verificare generală a centralelor sale, în cadrul unei serii de măsuri urgente care să răspundă îngrijorării tot mai mari a populaţiei faţă de scurgerile radioactive de la centrala japoneză Fukushima.

Citeste si:  Două medicamente promiţătoare împotriva sclerozei în plăci

China are treisprezece reactoare nucleare şi participă la construirea a aproximativ 40% din centralele din lume (27 de reactoare sunt în faza de construcţie şi alte 50 sunt programate). Germania a închis temporar, pentru trei luni, şapte reactoare, care sunt cele mai vechi. ‘Reactoarele care au fost puse în funcţiune înainte de sfârşitul anului 1980 vor fi oprite pe durata moratoriului’, adică până la 15 iunie, a spus marţi cancelarul Angela Merkel.

Cel mai vechi, reactorul Neckerwestheim 1, din Baden-Wurttemberg, va fi închis definitiv. În Regatul Unit, unde guvernul a elaborat un plan ambiţios de relansare a domeniului nuclear, ministrul energiei, Chris Huhne, a afirmat că din accidentul din Japonia trebuie ‘trase toate lecţiile necesare’.
Canada este încrezătoare. Comisia canadiană pentru securitatea nucleară explică pe site-ul ei că este foarte puţin probabil ca în Canada să se ivească probleme precum cele de la centrala Fukushima.

Ucraina este şi ea optimistă. Autorităţile locale afirmă că ar fi imposibil ca o catastrofă de tipul celei din Japonia să se producă în Ucraina, deoarece la construirea centralelor ucrainiene s-a luat în considerare riscul de seism până la magnitudinea 6, potrivit publicaţiei Courrier international. Elveţia a anunţat oprirea proiectelor de modernizare a centralelor nucleare, în aşteptarea unor eventuale ‘norme (de securitate) mai stricte’.

Citeste si:  Rusia: Loganul se va vinde sub numele Lada Largus

În Italia, guvernul lui Silvio Berlusconi continuă să sprijine revenirea la energia nucleară hotărâtă în 2008, după ce folosirea acestei energii fusese abandonată în 1987 după un referendum organizat ca urmare a catastrofei de la Cernobâl. Dar se intensifică opoziţia faţă de folosirea energiei nucleare şi un nou referendum pe acest subiect se va desfăşura în luna iunie.

Austria, categoric antinucleară din anii 1970, vrea să profite de criza din Japonia ca să-şi popularizeze poziţia în rândul partenerilor europeni. Primul pas în acest demers este faptul că ea solicită ca Euratom să se transforme într-o agenţie care să se ocupe de pregătirea renunţării la folosirea energiei nucleare. La 5 noiembrie 1978, cu ocazia unui referendum, austriecii au spus ‘nu’ racordării la centrala Zwentendorf (est), deci centrala nu a fost niciodată dată în folosinţă.

Polonia ‘este pe cale de a lucra la proiectul ei nuclear şi evenimentele din Japonia vor provoca o discuţie’, a declarat ministrul mediului, Janusz Zaleski. Turcia este hotărâtă să construiască cu Rusia prima sa centrală nucleară la Akkuyu, o zonă cunoscută pentru activitatea sa seismică.
‘Numărăm acum lunile, chiar săptămânile, ca să demarăm cu Rusia proiectul centralei nucleare de la Akkuyu’, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan cu ocazia unei vizite de lucru la Moscova, citat de agenţia turcă Anatolia.

Belarus şi Rusia au semnat marţi un acord privind construirea unei centrale nucleare în această ţară. Centrala nucleară pe care Rusia o va construi în Belarus va avea ‘un nivel de securitate mult mai ridicat’ decât cel al centralelor din Japonia, a declarat marţi, la Minsk, premierul rus, Vladimir Putin. În India sunt în faza de construcţie cinci reactoare.

Premierul indian Manmohan Singh a cerut verificarea tuturor reactoarelor din ţară. India, care caută intens noi surse de aprovizionare pentru a-şi susţine creşterea, s-a orientat categoric spre energia nucleară. A treia putere economică din Asia, care operează 20 de reactoare nucleare cu o putere de 4.780 megawaţi, vrea să producă în plus, până în 2032, 63.000 MW.

Citeste si:  Seismul din Haiti a făcut până la 300.000 de morţi

Iranul a luat toate măsurile de securitate necesare pentru centrala de la Bushehr, care foloseşte o tehnologie mai modernă decât centrala japoneză Fukushima 1, a asigurat marţi preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad. ‘Standardele de securitate sunt cele aplicate în prezent. Nu trebuie uitat faptul că centralele nucleare japoneze au fost construite acum 40 de ani după normele în vigoare atunci’, a spus Ahmadinejad.

Începută de Germania, înaintea revoluţiei islamice din 1979, şi finalizată de Rusia, construcţia centralei iraniene a fost amânată constant, din cauza revoluţiei şi a conflictului Iran-Irak (1980-1988). Coreea de Sud ‘dispune de cele mai bune centrale nucleare în ceea ce priveşte securitatea şi eficienţa şi ele vor deveni un model în Orientul Mijlociu’, a afirmat luni preşedintele Lee Myung-Bak.

Bangladesh, care a semnat un contract cu Rusia pentru două centrale, vorbeşte de reactoare de ‘a treia generaţie, care vor fi capabile să reziste celor mai puternice cutremure’. Premierul Thailandei, Abhisit Vejjajiva, afirmă că ‘ceea ce s-a întâmplat în Japonia va influenţa probabil decizia de construire a unor centrale nucleare’. Există cinci proiecte de centrale nucleare, dar ţara nu a uitat de tsunami-ul din 2004.

Vietnamul a confirmat un program de construire a opt centrale în următorii 20 de ani. Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anunţat marţi renunţarea la programul de construire a unei centrale nucleare în ţara sa. Venezuela a semnat în 2010 un acord cu Rusia de construire a unei centrale nucleare, proiect care a provocat îngrijorarea SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close